Sebészetről mindenkinek

2019.02.20. 10:40

Játékmackót operál az orvos, hogy oldja a gyerekek szorongását (videó)

Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus a szülők aggodalmát és a gyermekek félelmét szeretné enyhíteni a „beavatkozással”: megmutatja, mi is történik valójában egy igazi műtét során.

Forrás: Youtube

Fotó: Dr. Kőnig Róbert

Attól félünk a legjobban, amit nem ismerünk, ezért is készített játékos kisfilmet egy műtétről Kőnig Róbert. A gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus a csalad.hu-nak elmondta: „Minden esetben a gyermeken keresztül kommunikálok a szülőkkel, akik akkor nyugszanak meg, ha a kis beteg nem fél. Azt tapasztalom, hogy ha a gyermeknek a maga szintjén elmondok minden lényeges információt, kevésbé tart az ismeretlentől és megnyugszik.”

Mint mondta, a műtő az egészségügy vakfoltja, a betegek és hozzátartozóik előtt egy misztifikált, varázslatos, félelmetes helyiség. A kisfilmben a doktor bácsi, a műtősnő és az altatóorvos műt meg egy macit. A beavatkozás kedves, laza, mosolygós hangulatú, és minden beavatkozást magyaráznak, kommentálnak a résztvevők.

„A játékállatokat orvostan-hallgatók készítik, ők varrják és teszik bele a plüss szívet, tüdőt, veséket. Ezekkel egyébként az óvodákat is felkeresik, ahol a gyermekek öltöznek be orvosnak, és ők műthetnek. Ezzel oldható a félelem az orvosoktól, a kórháztól.”

Kőnig Róbert megjegyezte: a kisfilm még csak néhány napja látható az interneten, de máris éreztek visszajelzések, hogy azok a gyermekek, akik látták akár műtét előtt, akár a beavatkozás után, kevésbé féltek, vagy könnyebben dolgozták fel a traumát.

A gyermeksebész szakorvost, gyermektraumatológust egyébként idén jelölték a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak adományoznak, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is arra érdemesnek találnak – foglalja össze a csalad.hu cikke.

Borítókép: részlet Kőnig Róbert Maciműtét című videójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!