kalandvadászat

2020.02.26. 18:08

Kedvezményes áron barlangászhatunk márciusban

A kampány ideje alatt nemcsak olcsóbb belépőkkel, hanem különleges programokkal is várják az érdeklődőket a nemzeti parkok.

Miskolc, 2019. március 8. Kozma Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a Lilla-barlang termében, a Bükki Nemzeti Parkban, Lillafüred közelében 2019. március 8-án. Március a barlangok hónapja a nemzeti parkokban. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban,a kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok – mondta el Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Baranya megyei Abaligeten a programsorozat szerdai megnyitóján.

Az Agrárminisztérium államtitkára a Duna-Dráva Nemzeti Park kezelésében álló abaligeti cseppkőbarlang bejáratánál tartott megnyitón elmondta: hetedik alkalommal rendezik meg a Barlangoljunk! kampányt, amelynek keretében nem csupán a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kalandturisztikai barlangokat is megismerhetővé teszi Magyarország tíz nemzeti parkja az érdeklődők számára.

Beszámolt arról, hogy Magyarországon gyakorlatilag hétről hétre nő az újonnan felfedezett barlangok, barlangjáratok száma. A ma nyilvántartott 4150 barlangból mintegy 40 nemcsak a barlangászok és kutatók, hanem a nagyközönség előtt is nyitva áll.

Kiemelte, hogy a nemzeti parkok folyamatos természetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a barlangok turisztikailag is fejlődhettek az elmúlt időszakban. Mint mondta, a magyar állam is sokat fordít rájuk: az elmúlt tíz évben 1,5 milliárd forint értékben valósulhattak meg a barlangok kiépítésére, állékonyságának javítására, denevérek élőhelyeinek javítására vonatkozó fejlesztések 160 barlangban és 15 mesterséges üregben.

Rácz András kitért arra, hogy nemrég éppen Abaligeten, egy csaknem 650 ezer eurós, határokon átívelő európai uniós fejlesztési program egyik elemeként történt meg a 2004-ben megnyílt Denevérmúzeum fejlesztése. Korszerűsítették a barlang mellett található épületet és megújult, interaktívvá vált a 28 magyarországi denevérfaj világát bemutató kiállítás anyaga is.

Nagy Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága kötelező feladatain túl számos fejlesztést végzett és végez el pályázatoknak köszönhetően. Kitért arra, hogy a beruházások eredményeként egyre több helyi érdeklődő és turista keresi fel nemcsak az attrakciókat, de a környező településeket is.

Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója azt mondta, hogy az Abaligeti-barlang a szervezet által kezelt helyszínek közül a leglátogatottabb, évente 50-70 ezer látogatót fogad, a mellette lévő Denevérmúzeumot pedig mintegy 20 ezer ember keresi fel évente. Mint mondta, utóbbi fejlesztésekor a denevérek életmódjával, a denevérek és az ember kapcsolatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Barlangoljunk! program során a földalatti túrák kedvelőit az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja akár 35, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Mátyás-helyi kalandtúrája csaknem 50 százalékos kedvezménnyel várja az érdeklődőket márciusban. A Pál-völgyi- és a Szemlőhegyi-barlang belépőjegyeinek megváltásával máskor térítés ellenében látogatható programok lesznek ingyenesek.

A budai Vár alatt húzódó, több mint három kilométer hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit is kedvezményesen mutatják be az érdeklődőknek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban ráadás programok sora vár mindenkire a népszerű Tapolcai-tavasbarlangban, valamint kedvezmények a Szentgáli-kőlikban és a Csodabogyós-barlangban.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang nyújt majd új élményeket kifejezetten erre az alkalomra összeállított különleges programokkal. A Bükki Nemzeti Park pedig családbarát programokkal, korábban be nem mutatott barlangszakaszokkal várja a látogatókat.

A barlangok hónapjáról további részletek olvashatóak a Magyar Nemzeti Parkok Facebook-oldalán.

Borítókép: Kozma Attila, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a Lilla-barlang termében, a Bükki Nemzeti Parkban, Lillafüred közelében 2019. március 8-án. Március a barlangok hónapja a nemzeti parkokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!