jó tanácsok

2020.07.04. 07:28

Kerámia és gránit: mire figyeljünk, ha ezzel burkolnánk a teraszt?

A méretek, színek, stílusok óriási választéka áll rendelkezésre, így ennél a burkolatnál inkább az anyagok tulajdonságait érdemes szemügyre venni.

Forrás: Shutterstock

Csúszásmentesség

Léteznek csúszósabb és kevésbé csúszós lapok, célszerű azt választani, amelyik a legkevésbé az. A csúszásmentességet az R-skálán jelölik 9 és 12 között, az R11, R12 már tökéletesen megfelelő. Utóbbi a száraz cipőtalpra vonatkozik, az A, B, C jelölés ellenben vizes felületre értendő, ebből az A jelűt válasszuk – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Törékenység

Elengedhetetlen feltétel, hogy a termék fagyálló legyen. Hátrány, hogy a kemény anyag könnyen reped, törik, főleg azok a vágott lapok, amelyek a sarkokba kerülnek. Javításuk nehéz, hiszen a sérült lap felszedésénél könnyen törnek a szomszédos darabok. Érdemes eleve egy dobozzal többet venni, hogy később az esetleges utánrendelésnél ne legyen színbeli eltérés.

Tisztán tartás

Könnyű tisztán tartani, hiszen csak fel kell mosni.

Kopásállóság

Ha mázas kerámia- vagy greslapot veszünk, ami nem teljes vastagságában színezett, fontos a kopásállóság; a PEI IV-V besorolású termékek közül válasszunk. A gránitőrlemény lap teljes keresztmetszete ugyanolyan színű, mint a felülete, igen magas a kopásállósága, ezért sokan kedvelik.

Pénztárcabarát és jó minőségű

A kőporcelán burkolatok szinte a megtévesztésig hasonlítanak a természetes kövekre. Lerakás előtt gondosan szigetelik a stabil, sík betonalapot, ezenkívül lejtenie is kell a burkolandó felületnek, hogy ne álljon meg rajta víz. Jól bevált anyag a flexibilis, cementalapú szigetelőhabarcs, ami teljes felületen üregmentes kötést biztosít. A kerámia reagál a hőmérséklet-változásra, ezért célszerű fugázóanyagból és ragasztóból is flexibiliset választani, ami nem pereg ki a lapok közül egy év alatt. Előnye, hogy olcsó, 4-5000 Ft/m2-től kapható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!