első negyedév

2018.04.24. 13:46

Kétmillió szélsőséges bejegyzést törölt idén a Facebook

Minden eddiginél keményebben lép fel a Facebook közösségi oldal a felületén megjelenő erőszakos tartalmakkal szemben.

WASHINGTON, USA - APRIL 11: Facebook co-founder, Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Energy and Commerce Committee in the Rayburn House Office Building on Capitol Hill April 11, 2018 in Washington, DC. This is the second day of testimony before Congress by Zuckerberg, 33, after it was reported that 87 million Facebook users had their personal information harvested by Cambridge Analytica, a British political consulting firm linked to the Trump campaign.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Yasin Ozturk

Összesen 1,9 millió bejegyzést távolítottak el vagy láttak el figyelmeztetéssel. Ez kétszer annyi, mint az azt megelőző negyedévben – közölte a Facebook helyi idő szerint hétfőn. Az esetek túlnyomó többségében – 99 százalékában – nem a felhasználók jeleztek problémát, hanem egy szoftver, illetve a vállalat saját ellenőrei vették észre a szélsőséges tartalmakat. Egy-egy ilyen jellegű bejegyzés átlagosan kevesebb mint egy percig volt látható a közösségi oldalon.

A Facebookon megjelenő szélsőséges bejegyzések felfedezésére az amerikai vállalat külön csapatot alkalmaz, amely kifejezetten a terrorizmushoz köthető tartalmak felkutatására összpontosít. A csapat létszáma tavaly június óta 150-ről 200-ra emelkedett, és várhatóan tovább fog bővülni.

A több mint kétmilliárd regisztrált felhasználóval rendelkező Facebookot olykor az a bírálat éri, hogy túlságosan szigorúan jár el az általa ízléstelennek vagy erőszakosnak megítélt képek és videók eltávolítása során. A vállalat most megígérte, hogy a felhasználóknak lehetőségük lesz „fellebbezni” a döntések ellen. Ez a lehetőség már az év folyamán elérhető lesz, első körben a szexualitással, a gyűlöletkeltéssel vagy a durva erőszak ábrázolásával kapcsolatos tartalmak esetében – mondta el az AFP francia hírügynökségnek Siobhan Cummiskey, a Facebook munkatársa. Eddig a felhasználók csak a profilok letiltása miatt tehettek panaszt, az egyes bejegyzésekkel kapcsolatban nem.

Március közepén a Facebook elismerte, hogy hiba csúszott a rendszerbe, amikor egy időre letiltottak egy hirdetést, amelyben Eugene Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festménye is látható volt. A XIX. századi festő híres képén egy fedetlen mellű nő – a szabadság szimbolikus alakja – egy francia zászlót emel a magasba.

Borítókép: Illusztráció/Mark Zuckerberg

Forrás: AFP/Yasin Ozturk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!