sokan átpártolnak

2020.08.07. 09:44

Kevésbé ártalmas alternatíva is lehet a dohányzásra

A dohányzás egészségkárosító hatása elfogadott tény, az egyes alternatívákról viszont, mint az elektronikus cigaretta vagy más termékek, megoszlanak a vélemények.

Forrás: Shutterstock

Fotó: BLGKV

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalának (FDA) legutóbbi döntése talán segít abban, hogy a fogyasztó eligazodjon a számtalan alternatív terméket felvonultató piacon. A Philip Morris International elektronikus dohányhevítéses rendszere ugyanis megkapta a lehetőséget a tengerentúlon, hogy a „módosított kockázatú dohánytermék” információ feltüntetésével értékesítsék – írja a Világgazdaság.

Ez a lehetőség természetesen csak a felnőtt korú lakosságra terjed ki, de ebben a körben élhet a gyártó azzal a kitétellel, hogy termékét a dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentése céljából forgalmazza.

A besorolás persze nem azt jelenti, hogy ezek a termékek nem károsak az egészségre, csupán azt, hogy jelentősen csökkentik a káros és potenciálisan káros anyagok szervezetbe jutását,

ha csak ezt a terméket használják azok, akik valamilyen okból nem hagynak fel a dohányzással. Az FDA úgy véli, hogy a független tudományos vizsgálatokon alapuló, négy évig érvényes minősítés megadása hosszabb távon közegészségügyi szempontból előnyösebb, mint más dohány- vagy nikotintartalmú termékek használata. A toxikológiai elemzések ugyanis azt is kimutatták, hogy a hagyományos cigaretta füstjével összehasonlítva ezen termék, az Iqos párája jóval kisebb mennyiségben tartalmaz olyan káros anyagokat, amelyek a nem dohányzók esetében is károsíthatnák a többi közt a légzőszerveket.

A PMI becslései szerint

az idei év első negyedévéig a világon mintegy 10,6 millió felnőtt hagyta abba a dohányzást,

és váltott az Iqos termékre. Az alternatív termékek piaca láthatóan egyre nagyobb szeletet hasít ki a forgalomból, nem véletlen, hogy a dohányipari cégek is felismerték: a hagyományos megoldások mellett érdemes füstmentes alternatívákkal megjelenniük a piacon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!