hagyományőrzés

2019.07.08. 11:00

Közös jövőt építenek az aracsi pikniken

A Kárpát-medence minden szegletéből érkeznek Aracsra, hogy a nyári napfordulót közösen ünnepeljék meg.

Forrás: Kárpát Expressz

A délvidéki rónaságon, a bánáti Törökbecse határában találjuk az egyik ősi Árpád-kori emlékünket, az aracsi Pusztatemplomot. A középkori Istenháza a 13. században épült, majd a török pusztítás után rommá lett. Ma már a délvidéki magyarság egyik fontos zarándokhelye, ahol minden évben összegyűlnek a nyári napforduló idején. A Kárpát Expressz stábja ellátogatott a templomhoz.

„1995 óta gyűlnek össze itt a környékbeli magyarok, hogy találkozzanak az őseink útjával” – mondja Link Lajos, az aracsi piknik szervezője. Mára ez az összejövetel jóval nagyobb méreteket öltött, hiszen szinte a Kárpát-medence minden szegletéből érkeznek Aracsra.

„A rendezvény célja, hogy a délvidéki és az anyaországi Kárpát-medencei hagyományőrzőkkel közösen összefogván újraélesszük őseink hitét, hogy bemutassuk a múltunkat, találkozzunk a jelenben és egy közös jövőt tudjunk kialakítani itt, a bánáti rónaságban”

- tette hozzá Link Lajos.

A rendezvényen hagyományőrző csoportok vonulnak fel, és mutatják be viseleteiket a nagyközönség számára. Van itt honfoglalás kori, de török időkben használatos viselet is. A felvonuláson anyaországi és helyi csoportok vettek részt.

„A magyar hagyományőrzők délvidéki szervezete, a Délvidéki Turán Szövetség meghívására jöttünk el, azért, hogy demonstráljuk az együvé tartozásunkat és segítsük a rendezvényüket” – emelte ki Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány technikai igazgatója.

Aracson nemcsak kardozni, hanem íjászkodni is van lehetőség. Egykor így harcoltak eleink a törökök ellen, amit a gyerekek is szívesen kipróbálnak.

„Közel két éve íjászkodom. Nagyon pihentető számomra, és jó érzés, hogy közelebb kerülök az őseim hagyományaihoz” – mondta Ciprán-Kovács Kinga, aki Temesvárról érkezett a piknikre.

Több fiatal már nem először vesz részt a nyári napforduló ünnepén, hiszen nagyon fontos nekik a magyar hagyományok ismerete. Aki pedig arra volt kíváncsi, hogyan készül egy igazi, ősmagyar íj, az a bajsai Kókity Attila jurtájában ezt is megtudhatta. A kisebbeket népi játszóházzal várták, egy szőnyegen nemezeltek a kicsik.

Hagyomány és történelem – mindez megfűszerezve az egy nemzethez való tartozás érzésével. Ez az aracsi piknik, ahonnan minden határon innen és túlról érkezett magyar nemzettudatában megerősödve térhet haza, hogy jövőre újra összegyűljenek az aracsi Pusztatemplom árnyékában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!