Lendület-program

2018.05.23. 10:32

Külföldi kutatókat is Magyarországra csábítana az MTA

Hazánkban az agykutatás, a matematika és a közgazdaságtan bizonyos területei járnak az élen.

Budapest, 2018. március 26. Műszerész a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjában nyílt űripari tesztközpontban 2018. március 26-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Balogh Zoltán

El kell érni, hogy hazajöjjenek külföldről a fiatal kutatók – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerda reggel az M1 aktuális csatornán elmondta, az elvándorlás a kutatókat is sújtja, de az akadémia Lendület-programja erre megoldást kínálhat.

Ugyanakkor nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a magyar fiatalok hazatérjenek, hanem azt is, hogy külföldiek Magyarországot válasszák az itteni módszerek elsajátításának szándékával.

Kérdésre válaszolva elmondta, az Európai Kutatási Tanács pályázatainak eredményessége alapján Magyarországon az agykutatás, a matematika és a közgazdaságtan bizonyos területei járnak az élen. Ugyanakkor a fizikai kutatások is a világ élvonalához tartoznak – fűzte hozzá Lovász László.

Elmondta azt is, kutatásfejlesztésre a teljes költségvetés 1,3-1,4 százalékát költik, amit fel kellene emelni 2 százalékra, hogy az európai átlagot elérjék a források. Az európai cél egyébként az, hogy 3 százalék legyen az összköltségvetésből a kutatásfejlesztésre fordított összeg – mondta az elnök.

Borítókép: Űripari tesztközpontot nyitott a Magyar Tudományos Akadémia

Forrás: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!