egészség

2019.01.20. 22:05

Legyen olyan erős, mint Popeye

Amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, sok fontos ásványi anyagot, fehérjét és vasat is tartalmaz.

Forrás: Shutterstock

Egyél sok spenótot, és olyan erős leszel, mint Popeye! Bizonyára mindenki hallotta ezt a szüleitől gyerekkorában, amikor a méregzöld színű zöldséget próbálták lenyomni a torkunkon. De vajon valóban erősek leszünk-e, ha sok spenótot eszünk? – írja a Csupasport.

Popeye, a népszerű képregény- és rajzfilmhős kedvenc ételéből, a spenótból nyerte az erejét. A spenót valóban egy szuperzöldség, amellett, hogy alacsony a kalóriatartalma, sok fontos ásványi anyagot, fehérjét és vasat is tartalmaz.

Egy csésze nyers spenót tartalmaz:

7 kalóriát

0,86 g fehérjét

30 mg kálciumot

0,81 g vasat

24 mg magnéziumot

167 mg káliumot

58 mikrogramm folsavat.

A spenót ezeken kívül tartalmaz még C- és K-vitamint, illetve rostban gazdag.

Hatásai az egészségre

Segíti az emésztést

A spenót magas rost- és víztartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztésre. Tisztító hatású, serkenti a máj-, az epe- és a bélműködést.

Csökkenti a magas vérnyomást

A spenótot kifejezetten ajánlják a magas vérnyomásban szenvedőknek, ugyanis káliumtartalma miatt csökkenti a vérnyomást, folsavtartalmának köszönhetően pedig védi a szívet.

Erősíti a csontokat

A megfelelő K-vitamin bevitele nagyon fontos. A tartós K-vitamin-hiány egyik tünete a csontritkulás, a gyakori csonttörések. Csontozatunk erőssége érdekében érdemes minél több spenótot fogyasztani.

Cukorbetegségre is ajánlott

A spenót tartalmazza az alfa-liponsav nevű antioxidánst, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a cukorszintet, valamint a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását. Az alfa-liponsav nagyon erős antioxidáns, számtalan jótékony hatása van még. Csökkenti a fájdalmat, a vérnyomást, késlelteti az időskori látás- és hallásromlást.

Hogyan használjuk fel a spenótot?

A spenótot fogyaszthatod nyersen, salátába keverve, turmixokban vagy smoothie-kban. Remek kiegészítője egy tésztaételnek, rizottónak is, valamint párolva húsok mellé köretnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!