Vigyázat!

2018.06.05. 08:30

Megbetegít az alváshiány

Az éjszakai pihenés az élet nélkülözhetetlen, számos élettani és pszichológiai folyamatot elősegítő része. Normál esetben testünknek az alvás a regenerálódás ideje: a szívműködés lelassul, csökken a pulzusszám, lassúbbá, mélyebbé válik a légzés.

Ha valamilyen okból huzamosabb ideig nem alszunk kellően jól vagy eleget, a fáradtság, az ingerlékenység mellett olyan betegségekre is számíthatunk, mint például az elhízás, a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Az alváshiány a mentális egészséget is befolyásolja, emiatt depressziós tünetek jelentkezhetnek – figyelmeztet a Vasárnap Reggel című hetilap legutóbbi száma.

Kezelhető a baj

Az orvosi kivizsgálás során fény derülhet olyan alvásbetegségre vagy egyéb (belgyógyászati, pszichiátriai, fül-orr-gégészeti, kardiológiai) eltérésekre, amelyek orvoslása után maga az álmatlanság is megszűnik. Annak eldöntése, hogy a terápia gyógyszeres vagy pszichoterápiás módszerekkel történjen-e, a kezelőorvos feladata.

Forduljon orvoshoz, ha

  • az álmatlanság egy héten legalább négyszer jelentkezik, nappal pedig a szellemi teljesítőképesség romlását, fáradtságot tapasztal,
  • az elalváshoz szükséges idő több mint 30 perc,
  • az alvást legalább három tudatosult ébredés szakítja meg,
  • az ébredés a szokottnál legalább egy órával korábban következik be.
  • Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!