öngyilkos próbálkozás

2018.02.26. 18:17

Mégsem mássza meg egyedül a K2-t Denis Urubko

A csúcsnak egyedül nekivágó orosz-lengyel hegymászó visszafordult.

In this picture released by Alpine Club of Pakistan on February 25, 2018, shows Denis Urubko, 44, posing for a photograph as he is part of Polish mountaineers team attempting to be the first to scale the 8,611-metre (28,251 feet) K2 at the K2 base camp. The Russian-Polish mountaineer has launched the first solo attempt to summit Pakistan's K2 -- the world's second-highest park -- during winter, in what fellow climbers described as a reckless decision. / AFP PHOTO / Alpine Club of Pakistan / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ ALPINE CLUB OF PAKISTAN" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS NO ARCHIVES

Visszafordult a világ második legmagasabb csúcsáról, a K2-ről az orosz-lengyel Denis Urubko, aki egyedül indult el a csúcs meghódítására a hétvégén – jelentette be hétfőn a lengyel expedíció szóvivője. A 44 éves Urubko eredetileg úgy tervezte, hogy csapatával vág neki a mászásnak, ami még senkinek sem sikerült télen.

Nézeteltérések miatt azonban vasárnap egyedül indult felfelé a 8611 méteres magaslatra, amelyet a világ egyik legveszélyesebb hegyének tartanak.

Denis Urubko visszatért az alaptáborba – közölte hétfőn a hegymászó útját szervező pakisztáni iroda illetékese, Asgar Ali Porik.

A pakisztáni Nazir Szabir, aki mind az Everestet, mind a K2-t megmászta, úgy véli, Urubko ma a legjelentősebb Himalája-mászó.

„A hegymászás öt ma is aktív legendája közé sorolhatjuk. Az emberi teljesítőképesség határait új magasságokba emelte”

- mondta Szabir az AFP-nek.

Más Himalája-mászók azonban kritikával illették a vállalkozást.

„Egyedül, télen nekivágni a K2-nek öngyilkos próbálkozás”

- mondta a szintén pakisztáni Mirza Ali.

Urubko január végén részt vett egy nagyon kockázatos éjszakai hegyi mentésben a Nanga Parbaton, más néven a gyilkos hegyen. Elisabeth Revol francia hegymászót sikerült megmenteni, ám kötéltársán, Tomasz Mackiewicz lengyel hegymászón nem tudtak segíteni.

„Vasárnap Urubko megpróbálta rábeszélni a csapatot, hogy még februárban másszanak fel a csúcsra, mert márciusban nehezebb lesz a feljutás. Heves vitát folytatott az expedíció vezetőjével, majd egy szó nélkül elindult a csúcsra”

- emlékezett vissza az egyik, neve elhallgatását kérő serpa, akinek szavait a lengyel csapat is megerősítette. Hozzátették, hogy Urubko rádiót se vitt magával.

Rehmat Ullah Baig pakisztáni hegymászó, aki 2014-ben jutott fel a K2-re, kudarca ítélt vállalkozásnak nevezte Urubko vakmerő kísérletét.

„Nincsenek se rögzített kötelek, se ösvények. Denis nem tud egyedül felmászni, legalább két vagy három társra van szüksége”

- magyarázta.

Míg a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Everestet több ezren mászták már meg, fiatalok és öregek, profik és amatőrök, a K2-t 300-nál kevesebben azóta, hogy 64 évvel ezelőtt először sikerült feljutni rá. Oldalain a lavinaveszély állandó, télen a hőmérséklet -50 Celsius-fokig is süllyed, óránként 200 kilométeres szelek tombolnak.

Urubko megmászta a világ mind a 14, nyolcezer méter fölötti csúcsát.

Borítókép: AFP PHOTO/ ALPINE CLUB OF PAKISTAN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!