Teszt

2017.09.10. 07:30

Melyik tejberizst válasszuk a boltban?

A tejberizs tipikusan az az étel, amelyről nem lehet leszokni akkor sem, ha felnő az ember. De vajon melyiket éri meg levenni a polcról, ha a bolti finomság mellett döntünk.

Az áruházi csokis és gyümölcsös tejberizseket vizsgáló tesztünk során azt figyeltük, hogy mennyire intenzív bennük a csoki vagy a gyümölcs, mennyire karakteres a tej vagy a tejszín íze, illetve milyen rizsből készítették őket. A gyümölcsös szekcióban főként a cseresznyés és a meggyes finomságokat tesztelte a mitettemma.hu csapata a mindmegette.hu oldala számára.

Gyümölcsös tejberizsek

ZOTT BELRISO

Kibontás után az arcunkba csap a tiszta tejszín illata. Laza csuklóedzésnek is remek egy ilyen tejberizs, amelyet legalább két percig kevergetni kell, hogy a pikszis aljáról feltörjön a meggyes öntet, amely olyan, mint a lekvár. A gyümölcs nem rántja el túlságosan kesernyés irányba, a tejszínnel együtt szinte édes. A rizs szép nagy darabokban van benne, pépessé puhultak. A háttérben gyanús vanília irányzatot is találunk, ez egészen rejtélyes.

Adatok: 8% meggy, 3,5% zsírtartalom, 60% tej, 15% meggyes öntet, 8% rizs, 7% tejszín, 200 gramm, 199 Ft.

DESIRA

Kifejezetten masszív állaga van, mintha cementet pörgetnénk egy malteres vödörben egy fagyos koradélután, azaz kell hozzá szufla. Kevergetés után megcsapja az orrunkat egy igazi állott cseresznyebefőtt szellő, ami pillanatokkal később szörnyű műaromás élményt kelt. Megvan a cseresznye, de csak egy pillanatig, utána romba dől minden erénye. A rizs nagy csomókban van benne, a tejszín sűrű, majdnem törik.

Adatok: 7,2% gyümölcstartalom, 200 gramm, 119 Ft.

MÜLLER

Összekeverés után az illata sokat nem árul el magából, egyetlen szösszenetnyi meggyes löketet találunk benne. A meggy íze nem túl intenzív, a tejszínnel együtt enyhén édes az összhatás. Hatalmas darabokat nem találni benne, a rizsszemek is kisebb csomókba állnak össze. Ahol kifogunk egy meggydarabot, ott nyer a gyümölcs, de amúgy a tejszín a domináns elem.

Adatok: 6,7% meggy, 6,7% rizs, egész tojás, 200 gramm, 159 Ft.

MILKLAND

Kibontás után nem túl bizalomgerjesztő a minket fogadó látvány, a tejszínes-rizses pép elég bizarr. Összekeverés után kitör belőle a karakteres eperaroma, bejárva a légteret. A rizs sokkal puhább az átlagosnál, az egész olyan, mint a tejbepapi. Az eper íze erős, olyan, mint egy átlagos minőségű fagyi, csak rizzsel megbolondítva. Utóízében megjelenik a gumicsizma ízvilága, amely nem kifejezetten kellemetes.

Adatok: 10% öntet, 8,3% rizs, 3,5% eper, 150 gramm, 105 Ft.

CAMPUS

Felnyitás után olyan, mint a joghurt, semmi nyomát nem látjuk a rizsnek. Kevergetés közben kiderül, hogy egészen nagy cseresznyedarabokat rejtettek el benne. Állagra meglehetősen sűrű, ezzel is lehet izmozni. Harsány ízek nem uralják, az biztos. A cseresznye és a tejszín békésen megvan egymás mellett, egyik sem akar uralkodni a másik felett. A rizsdarabok picit keményebbek, és nem tapadnak össze hatalmas gombócokká. Utóízében elvész a cseresznye, és kissé lisztes íz jelenik meg, de fogalmunk sincs arról, hogy ez honnan jön.

Adatok: 3,5% zsírtartalmú tejből, 18% cseresznyés öntet, 7,2% rizs, 200 gramm, 119 Ft.

LANDLIEBE

Feltépés után szinte ránk köszönnek a rizsdarabok. Az illata alapján lerí róla, hogy édeskés tejszínnel van kibélelve. Hiába szaglásszuk, sehol nem találjuk az almát. Kóstolva egyetlen foltban találkozunk a gyümölccsel, de végig az édes tejszín íze uralkodik. A rizs egészen apró benne, a szemek szinte taszítják egymást, nem akarnak összeállni. Édes, masszívan édes.

Adatok: 9% rizs, 9% alma, 4,9% zsírtartalom, 150 gramm, 239 Ft.

MILBONA

Akár a friss gipsz. Sűrű, emiatt használhatnánk stresszlevezetőnek is, annyi erőt kell beletolni. Az illata teljesen üres, nehezen mondanánk meg róla vakon, hogy nem tiszta rizs valami szagtalan, sűrű anyaggal. Kóstolva annyi derül ki róla, hogy sokkal sűrűbb, mint azt előzetesen sejtettük, majdhogynem harapni kell. A rizs nagy és ropog néhol, a gyümölcs íze meg inkább sehol. Iszonyatosan tömény.

Adatok: 15% meggyes szósz, 56% tej, 9% rizs, 6,7% meggy, 200 gramm, 119 Ft.

Csokis tejberizsek

ZOTT BELRISO

Illatra olyan, mint egy gyatrább csokipuding. Gyárilag összekeverték, nem kell hosszú percekig pörgetnünk benne a kanalat, dicséretes. Néhány nagyobb darab gyümölccsel is összefuthat benne az ember az önfeledt kanalazás közepette. A rizs egészen apró és kifejezetten puha. A csoki nem túl tiszta, erősen dolgozik benne a kémialabor, ettől műanyagíze lesz. Állagra abszolút híg. A mezőny kakukktojását is tisztelhetjük benne, mivel egyszerre csokis és gyümölcsös.

Adatok: 3,5% zsírtartalom, 15% epres öntet, 41% eper, 8% rizs, 7% tejszín, 0,1% csokoládépor, 200 gramm, 199 Ft.

DESIRA

Illatra üres, mint éjjel a tükör. Sokáig kevergetve sem szökik ki belőle semmi olyan, ami csokit idézne. Ettől sem lett maradéktalanul boldog a tesztcsapat többsége, mivel ebben is a csokibevonó nevezetű rémálom jelent meg. A tejes-tejszínes élményt a vacak csokiíz elnyomja. Az édessége még pont az elfogadhatóság határán belül mozog. Állagra egészen sűrű, a rizs erősen átázott és pépes.

Adatok: 2,1% kakaó és csokoládétermékek, 200 gramm, 119 Ft.

MÜLLER

Kicsit csalóka a dolog, mert a csoki mellé csempésztek vaníliát is. A pörgetés során elérünk a vaníliaréteghez, amely bourbon fajta a benne lakozó pöttyök alapján. Egyáltalán nem édes, de ami meglepő, hogy a csoki nem nyomja el a vaníliát, folyamatosan érezni. Könnyed állaga van, a rizsszemek aprók és egészen puhák. Összességében azoknak ajánlott, akik nem tudnak dönteni a csoki és vanília között, így mindegyikből jut nekik. Valahol ez is kakukktojás.

Adatok: 6,3% rizs, 3,2% csokoládépor, 0,1% csokoládé, 200 gramm, 159 Ft.

MILKLAND

A tejszínes részből illatozva gyér vaníliás szösszenet bukkan ki. Elkeverés után is megmarad, de azért belép a képbe a csokoládé illata is. A rizst törpéktől kérték kölcsön, de cserébe pépessé is áztatták. A csoki ízlelve kellemes, nem a leggagyibb a piacon, az biztos. Az édessége lehetne picit visszafogottabb, de ennyi még épp tolerálható. A rizsnek furcsa utóíze van, ez sajnos kissé árnyékolja a képet. A massza közepesen sűrű, így könnyedén kanalazható.

Adatok: 10% öntet, 8,3% rizs, 0,3% csokoládé, 150 gramm, 105 Ft.

CAMPUS

Illatra a csoki dominál benne. Ezt is hosszasan kell pörgetni kanállal, de végül összeáll. A rizs kifejezetten nagyszemű, és többnyire össze is ragad. A csoki ízvilága kellemes, nem gondolunk tőle azonnal a friss gumicsizmára. A tejberizs és a csoki kiegyensúlyozva él egymás mellett, mindkettő érződik minden falatban. Az édessége telitalálat.

Adatok: 3,5% zsírtartalmú tej, 18% csokoládés öntet, 2,4% zsírtartalom, 60,8% tej, 7,5% rizs, 1,2% csokoládé, 200 gramm, 119 Ft.

LANDLIEBE

Kibontás után meglepve tapasztaltuk, hogy semmi csokis illat nem árad belőle. Kóstolva változik a kép, megérezzük a korrekt tejcsokis vonalat, amely nincs túlcukrozva. A rizsszemek aprók és közepesen kemények. A csoki mellett kapunk tisztességesen tejszínt is, ettől könnyebb lesz az egész. Nem ébreszt pudingos hatást.

Adatok: 5,3% zsírtartalom, 9% rizs, 1,3% csokoládé, 150 gramm, 239 Ft.

MILBONA

Emberesen mélyre kell ásni, hogy elérjük a tejberizs alatti csokimezőt. Amikor viszont megtaláljuk, nem akar kiapadni, és szinte koromfeketévé varázsolja a masszát. Illatra nem túl biztató. Kóstolva kiderül az oka is. Az egész olyan, mintha a legembertelenebb mikuláscsokikat olvasztották volna össze, hogy felhasználják benne. A rizsszemek jó nagyok és kemények. A csokibevonós ízvilág mindent elnyom, grátisz, hogy cukros is rendesen.

Adatok: 15% kakaós szósz, 56% tej, 9% rizs, 0,7% zsírszegény kakaópor, 0,3% kakaópor, 200 gramm, 119 Ft.

Ítélet

A gyümölcsös tejberizsek rangsora:

1. Müller

2. Milkland

3. Campus

4. Landliebe

5. Desira

6. Zott

7. Milbona

A csokis tejberizsek rangsora:

1. Müller

2. Landliebe

3. Campus

4. Milkland

5. Zott

6. Desira

7. Milbona

A nagy név, az ismert márka most sem garancia a minőségre. A Zott elvérzett a teszten. A Penny Market polcairól beszerzett Campus viszont meglepetésszerűen jól szerepelt. Szintén figyelemreméltó a Milkland eredménye, amely persze nem a legjobb, de erős közepes.

A Müller duplán behúzta a tutit, persze nem árt tudni, hogy a csokis szekcióban kissé kakukktojásként indult vaníliás kiegészítésével. A csokis verziók közül a Desira és a Milbona csokibevonós élménye sikeresen elvette a kedvünket pár hétre a csokis tejberizsektől. Gyümölcsös fronton érdemes másik ízesítéssel kísérletezni, a meggyes-cseresznyés ötlet nem feltétlen volt az év húzása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!