bőséges választék

2017.12.21. 16:49

Mennyiért vásárolhatunk halat idén?

Ha a termelőkön múlik, a kínálatra az idei ünnepen nem lesz panasz.

Budapest, 2017. december 19. Halárus a fővárosi Központi Vásárcsarnokban 2017. december 19-én. Ezen a napon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átadta az első Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyeket. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A hal a legtöbb helyen nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, de felmerül a kérdés: milyen fajtát vegyünk, és mennyiért? Bár az árak kicsit emelkedtek a múlt éviekhez képest, a kínálat nagyon is bőséges, van tehát miből választani.

  • Az élő pontyot a hazai piacon kilogrammonként 890-1200 forint közötti áron lehet megvásárolni, a tisztított filék, pontyszeletek pedig ennek kétszeresébe, háromszorosába kerülnek.
  • Egy kilogramm tisztított harcsafilé ára az 5 ezer forintot is elérheti, de alacsonyabb áron is lehet halat vásárolni: az élő busa és a kárász kilogrammonkénti ára 400-500 forint.
  • Az elmúlt évben az élő ponty kilogrammonkénti ára az ezer forintot sem haladta meg, míg a szálkamentes harcsa ára 2500-3000 forint között alakult – mondta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke. Kifejtette: a kereskedelemben az idén szinte minden faj – egyebek mellett ponty, busa, kárász, csuka, szürkeharcsa és afrikai harcsa – rendelkezésre áll.

    A vásárlók 80 százaléka a pontyot keresi, mivel ez elengedhetetlen alapanyaga a legnépszerűbb karácsonyi ételnek, a halászlének. A ponty mellett mind az élő, mind a feldolgozott, szálkamentes szürkeharcsára és az afrikai harcsára is nagy a kereslet. Vidéken népszerű a kárász és a busa is, amelyből ropogós, paprikás halszeletek kerülnek majd az ünnepi asztalra

    - fűzte hozzá Németh István.

    Egyre több magyar hal fogy

    Elmondása szerint az egy főre jutó éves hazai halfogyasztás növekvő tendenciát mutat: a magyar emberek évente átlagosan 6-6,5 kilogramm halat fogyasztanak, míg az 1990-es években a halfogyasztás a 3 kilogrammot sem érte el. Rámutatott: ugyanakkor Európában 23 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás átlaga, a világátlag pedig 16 kilogramm.

    A magyarországi édesvízi hal 30-35 százaléka az adventi időszakban fogy el. Az összesen 26 480 hektáros halastavakban évente csaknem 20 ezer tonna halat termelnek, ebből 10-12 ezer tonna az étkezési hal, melynek döntő része – mintegy 10 ezer tonna – a ponty – ismertette a Mahal elnöke.

    Európában egyre nagy a kereslet az édesvízi haltermékekre, és egyre nagyobb az érdeklődés a kitűnő, magyar édesvízi halak iránt.

    Évente 3500 tonna édesvízi halat exportálnak, a kuriózumnak számító ragadozó halak (csuka, süllő) nagy részét Ausztriába, Németországba, Olaszországba szállítják – közölte.

    Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!