Divat kontra egészség

2017.08.09. 17:02

Mezítláb a parkban? Igen!

A szakemberek tapasztalata szerint a betegek harmadát érinti a helytelen lábbeli viselése okozta valamely elváltozás. Tanácsuk szerint a lábnak a 2-3 cm-es sarokmagasságú cipő a megfelelő.

Forrás: Shutterstock

A mesterséges talaj általában sem nyáron, sem télen nem jó a lábnak, mert nem fejleszti az izomzatát. Sőt annak, akinek boka- vagy harántsüllyedése van, a „mezítlábasdi” kifejezetten ártalmas. Így ugyanis a lábnak nincs megfelelő alátámasztása, azaz nem jön létre izomegyensúly sem, amely a gerinc optimális működéséhez szükséges.

Elég a 2-3 centiméteres sarok!

A szakemberek tapasztalata szerint a betegek harmadát érinti a helytelen lábbeli viselése okozta valamely elváltozás. Tanácsuk szerint a lábnak a 2-3 cm-es sarokmagasságú cipő a megfelelő. Bár néha el lehet térni az optimálistól, ám ha valaki egész nap álló munkát végez, vagy sokat gyalogol, igenis fontos az egészséges lábbeli viselete.

Szép, de a viselése nem ajánlott – legalábbis hosszú távon

Divat kontra egészség

Az évek óta népszerű, úgynevezett balerinacipők egészségügyi veszélyeire minden évben felhívják a figyelmet az ortopéd orvosok. Nem javasolják őket, mert papírvékony a talpuk, a test pedig így egyáltalán nincs alátámasztva. Felvéve hiába tűnnek kényelmesnek ezek a lábbelik, járás közben a sarokra ható ütődés következtében nem csak a láb, hanem a gerinc is sérül. Ha a gyerek ragaszkodik ehhez a modellhez, a legcélszerűbb egy lúdtalpbetétet tenni bele. Amennyiben a cipő kialakítása ezt nem teszi lehetővé, akkor még egy szilikonos betét viselése is jobb, mint a semmi, hiszen bár nincs korrekciós szerepe, a testsúlyteher elosztásában azonban segít.

Mezítláb: hol és kinek?

A mezítlábasdi kizárólag mesterséges talajon nem ajánlott; füves, homokos, kavicsos felszínen közepesen egészséges lábnak nagyon is kellemes és hasznos! A természetes formák ugyanis jól megdolgoztatják a szalag- és izomrendszert, és ezek tónusát is jótékonyan befolyásolják. Ezen kívül felélénkül az alsó végtagok keringése is. Arra azonban figyelni kell, hogy természetes talajon sem szabad egész nap mezítláb járni, mert könnyen túlterhelhetjük a lábat.

Jó tudni, hogy gyerekek esetében a láb nyolc-tíz éves korig fejleszthető. Az orvosi utasítást pontosan betartva, a természetes talajon történő mezítlábas sétával így akár bizonyos elváltozások is visszafordíthatóak a kicsiknél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!