ne csináljuk!

2019.08.08. 22:00

Mi történik a testünkkel, ha nem eszünk eleget?

Gyakran megesik, hogy a fogyás érdekében annyira lecsökkentjük a kalóriabevitelt, amennyire csak tudjuk. Ezzel több kárt okozunk magunknak, mint hasznot.

Forrás: Shutterstock

Ha nem eszünk elegendő táplálékot, akkor a test nem kap elég energiát. Önmagában, a működéséhez is szükség van energiára, és akkor a mindennapi teendőkről, munka, koncentráció, figyelem, háztartás, gyereknevelés, még nem is beszéltünk – figyelmeztet cikkében az Origó.

Mindez kimerültséget eredményez, ami hátrányosan befolyásolja a test folyamatait, például az emésztést és az anyagcserét is – mert ugye ehhez is energiára lenne szükség.

A kiegyensúlyozatlan étrend alultápláltsághoz vezet. Ez csökkenti a test védekező képességét, és kevésbé lesz ellenálló a különböző vírusok és baktériumok ellen.

Így hamarabb leszünk betegek és a lefolyása is jóval tovább tarthat, mint egy egészséges szervezet esetén.

Sőt, egy 2013-ban közzétett tanulmányban bebizonyították, hogy a fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok és esszenciális szírsavak hiánya hajhulláshoz vezethet.

Inkább kerüljük a magas szénhidráttartalmú ételeket!
Fotó: Shutterstock

A szaporító rendszerre is hatással van, ha nem eszünk eleget. Ekkor ugyanis nem tudunk megfelelő mennyiségű tápanyagot bevinni a szervezetünkbe, ami a vérkeringésre, a hormonháztartásra és még a légzési folyamatokra is hatással van. Sőt,

a kutatók szerint az alultápláltság hátrányosan befolyásolhatja a férfiak és a nők szaporító rendszerét.

Mivel kevesebbet eszünk, kevesebb anyag távozik belőlünk. Ez tiszta sor. Viszont az alultápláltság nemcsak a beleket, hanem az egész emésztőrendszert is érinti: gyomorproblémákat idézhet elő.

Mivel az agyműködéshez is energiára van szükség, ezért dekoncentráltság is felléphet.

Képtelenek leszünk összpontosítani, figyelni a mindennapi feladatainkra, rendesen elvégezni a munkánkat, mert folyton fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat. Ez persze türelmetlenséghez és folyamatos idegességhez vezet.

Arról nem beszélve, hogy ha nem eszünk eleget, akkor folyton az ételre fogunk gondolni, ami még inkább elveszi a figyelmünket. Az eredmény: teljes káosz.

Ha nagyon éhesek vagyunk, hamarabb engedünk a csábításnak. Elsősorban szénhidrátban vagy cukorban gazdag ételekhez nyúlunk, amelyek megemelik vércukorszintet. Zsír, fehérje és egyéb tápanyagok nélkül ez a szint azonban hamar megurik és hamar vissza is csökken, ami nem ideális.

Végül pedig a sok éheztetésnek az lesz az eredménye, hogy egy gyenge pillanatunkban teleesszük magunkat, fütyülve a diétára.

Ez hányingerhez, puffadáshoz, kimerültséghez és gyomorbántalmakhoz vezethet. És egyáltalán nem lehetne a kiegyensúlyozott szóval jellemezni. A falásrohamok után persze megint jön a koplalás és ez így megy a végtelenségig. Sokkal jobb lenne egy kiegyensúlyozott étrend megválasztása az ingadozás helyett, amely ráadásul nem teszi tönkre a szervezetünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!