tuti tippek

2017.10.14. 07:00

Mi vagyunk a bőre őre

Sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan milyen ápolásra lenne szüksége a bőrüknek. Íme, egy kis profi segítség és néhány otthoni praktika. Az arckezelés első lépése mindig a tisztítás.

A bőrápolást sokan elhanyagolják, pedig ahogyan egy bőrcipő is repedezetté válik, ha nem kezelik a felületét, úgy az emberi bőr is ápolást igényel, ha sokáig meg szeretnénk őrizni a szépségét.

Kozmetikai alapok

Az arckezelés első lépése mindig a tisztítás. Ez azért nagyon fontos, mert csak a megfelelően előkészített bőr képes felszívni a hatóanyagokat. Senkinek a bőre sem sorolható csak az egyik vagy másik kategóriába, ám mindenkinek van egy alap bőrtípusa, amin belül további altípusok léteznek. Például a száraz bőrt is több alcsoportra oszthatjuk: zsír- vagy vízhiányosról egyaránt beszélhetünk, az utóbbi pedig lehet felszíni vagy mély rétegű is -írja a Fanny magazin. Éppen ezért a bőrtípus megállapítása a kozmetikus feladata.

Zsíros bőrre

A legfontosabb a bőr tisztítása, ezután a kozmetikus normalizáló pakolásokkal szabályozza a faggyútermelést. Zsíros bőr esetén jól alkalmazható a mikrodermabrázió. Ilyenkor egy speciális géppel „lecsiszolják” a bőr felső hámrétegét, aminek hatására az megújul, és jobban be tudja szívni a hatóanyagokat. A mikrodermabrázióval a faggyútermelés is szabályozható.

Otthoni ápolás: A bőrtisztítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A sminket és a szennyeződéseket minden este el kell távolítani, mégpedig a bőrtípusnak megfelelő arctisztítóval, tonikkal, zselével vagy szappannal. Utána 40 éves korig valamilyen könnyű hidratálókrémet érdemes használni, az érett bőr ápolásához viszont már célszerű inkább ránctalanító készítményeket választani. Gyakori bőrradírozásra nincs szükség, mert ezzel csak a hám természetes védekezőképessége csökken, és megnyílik az út a kórokozók előtt.

Száraz bőrre

A száraz bőr hamarabb ráncosodik, mint a zsíros, ezért különösen oda kell figyelni az ápolására. A masszázs fontos része a kozmetikai kezelésnek, mert ezzel a bőr mélyebb rétegeibe is be lehet juttatni a tápláló, regeneráló hatóanyagokat.

Az iontoforézis szintén ajánlott, ezzel az elektromos kezeléssel víz és vízben oldódó vitaminok jutnak a bőrbe.

Otthoni ápolás: Az arctisztítás valamilyen kímélő összetételű készítménnyel, arctejjel történjen. Szükség van egy nappali és egy éjszakai arckrémre is, hisz a nappali feladata, hogy védjen, az éjszakainak pedig regenerálnia kell. Sajnos a legtöbben nem a nekik való termékeket választják, ugyanis nem tudják, milyen a bőrtípusuk. Sokszor előfordul például, hogy akinek időnként van egy-két pattanása, úgy véli, biztosan zsíros a bőre, így aztán elkezd erősen szárító hatású termékeket használni, ezzel pedig felborítja a bőre pH-egyensúlyát, és nagyon kiszárítja a bőrét.

Milyen időközönként?

Kozmetikushoz havonta, háromhavonta célszerű elmenni. Egy teljes arckezelés (tisztítással, masszázzsal) ára ára manapság lehet tíz-, de akár százezer forint között is; a fizetendő összeg persze a szépségszalontól és a felhasznált kozmetikumoktól függően változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!