Egészségmegőrzés

2017.07.04. 14:48

Miben segítenek az antioxidánsok?

Az antioxidánsok megakadályozzák a szervezetben felhalmozódott szabad gyökök sejtkárosító hatását, így segítenek megőrizni az egészségünket és a szépségünket. Ismerje meg jobban ezeket a „csodaszereket”!

Mediaworks Online / Fanny

A szabad gyökök a normál élettani működés melléktermékei, tehát egészséges embereknél is képződnek. A szabadgyök-molekuláknak rendkívül nagy a reakcióképességük, de szerencsére igen rövid életűek. Külső elektronhéjukon egy vagy két páratlan elektron tartózkodik, amelyek a szervezet ép sejtjeinek molekuláitól próbálnak párt szerezni maguknak, hogy stabillá váljanak. Ez az ép molekulák károsodásához vezet – írja a Fanny magazin cikke.

Ha felborul az egyensúly

Az egészséges szervezet nem mindig képes hatékonyan semlegesíteni a szabad gyököket, és ez nem csak a dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás, a szmog vagy az UV-sugárzás következménye. Egyre nagyobb súllyal esik latba a stressz és a silány minőségű, ám nagy mennyiségben fogyasztott étel. A méreganyagok hatására a szabad gyökök száma megnő, és a sejtek „elhasználódnak”, „megöregszenek”. Főképpen a nagy oxigénellátást igénylő szövetekben – például az agyban, a szívben, a vesében, az izmokban – alakulhatnak ki megbetegedések, akár rákos elváltozások is.

A legjobb antioxidáns-tartalmú élelmiszerek: gránátalma, aszalt szilva, szőlő, fekete áfonya, földi szeder, tőzegáfonya, eper, málna, kelkáposzta, fokhagyma, spenót, tök, kelbimbó, brokkoli, cékla, avokádó, paprika.

Sok múlik a táplálkozáson

A természet kínálta megoldások, az antioxidánsok megvédenek a szabad gyökök toxikus hatásaitól. A legfontosabb „jótevők” az A-, C-, E- és K-vitamin, valamint az ubikinon (ismertebb nevén koenzim Q10), amely zsíroldó, vitaminszerű molekula. A szelén, a cink és a mangán fontos rák- és érelmeszesedés-megelőző nyomelemek, a flavonoidok pedig antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok. Ezeket egy normál, vegyes étrendű ember némi odafigyeléssel bejuttatja a szervezetébe. Ha olyan élethelyzetbe kerülünk, amikor megnő a szabadgyökképződés, próbáljunk több természetes élelmiszerből származó antioxidánst fogyasztani.

Az egészségmegőrzéshez minden héten hasznos tanácsokat kaphat a szerdánként megjelenő Fanny magazinban.

Keresse a Fanny magazint az újságárusoknál vagy a lapcentrum.hu oldalán!

 

Címkék#vitaminok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!