tippek

2021.06.20. 13:01

Milyen színű legyen a gyerekszoba?

Nem mindegy, hogy milyen színűre festjük a gyerekszoba falát, mert esélyes, hogy a kicsik évekig fogják nézni ugyanazt a falat, miközben az ízlésük változhat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A gyerekszoba falának színe kulcskérdés a berendezésben. Természetesen választhatunk színes felületeket is, de csak a legnagyobb körültekintéssel. Valamivel egyszerűbb dolgunk van, ha inkább a kiegészítőket választjuk erősebb árnyalatokban, hiszen azokat könnyebb lecserélni, mint a falat átfesteni – írja a Lakáskultúra.

Fehér

Mondhatni a legunalmasabb, ugyanakkor a legegyszerűbb, ha a gyerek szobájának a falát fehérre festjük. Irritálni ez a szín a legkisebbeket sem fogja, ugyanakkor ők az alapszíneket kedvelik, így nem szerencsés, ha saját, esetlegesen puritán ízlésünket rájuk kényszerítjük. Ha a fal fehér, legyenek színes bútorok, díszpárnák és függönyök: ezeket időnként le lehet cserélni, különösen akkor, ha a gyerek már saját lakberendezési elképzelésekkel jelentkezik.

Natúr színek

A másik egyszerű megoldás a fal natúr színűre festése, ennek azonban az a hátulütője, hogy már sokkal kevesebb szín illik hozzá, mint a fehérhez. Ha a fal például egy világos terrakotta árnyalatú, akkor bizarr hatást keltene a szobában egy piros kanapé. Ha natúr színű a fal, akkor valamelyest el kell köteleznünk magunkat a natúr, skandináv, vagy tanyasi stílus mellett. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden berendezési és dekorációs tárgy csakis kézműves lehet; egy gyerekszobának nem az a funkciója, hogy magazinképeket lehessen fotózni benne, hanem, hogy a gyerek jól érezze magát.

Színes falak

Ha azonban vagy mi, vagy a gyerek színes falat szeretne, az sem baj, sőt, egészen különleges hangulatot lehet teremteni az erős árnyalatokkal. Ami viszont fontos, az az, hogy hiába rajong mondjuk a kicsi a pirosért, azért ne fessük le neki a falat vörösre, mert rossz hatással lehet rá. Gyerekeknek a legjobb, ha a kék, vagy a zöld árnyalataiból választunk, mert ezek a színek megnyugtató hatást keltenek. A kiegészítők esetében, melyek azért nem foglalnak el annyit a látóterünkből, lehetünk bátrak és választhatunk bármilyen színkombinációt. A kékhez például jól illik a narancssárga, ha energizáló hangulatot szeretnénk teremteni, ha épp ellenkezőleg, nyugodt hangulatú teret szeretnénk, akkor inkább sötétbarnával kombináljuk. A zöldhöz a piros és a rózsaszín különféle árnyalatai illenek kiválóan.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!