növényápolás

2020.09.13. 18:35

Mindenki csodájára jár majd, ha ezt ülteti a kertbe

A bőven ontott virágaikkal és télen is megmaradó pozsgás leveleikkel látványos színfoltokat alkotó varjúhájfélék egész évben kertünk díszére válnak.

Forrás: Shutterstock

Változatos fajták

Évelőágyban a bokros növekedésű magas varjúhájak jól mutatnak virágos évelőkkel és díszfüvekkel. Kerekded leveleik zöldek vagy bordósak, de ezüstösek és tarkák is lehetnek. Nyáron megjelenő apró, csillag alakú virágaik lapos bogernyőkbe tömörülnek, és vonzzák a méheket, pillangókat. A térdig érő hegyi varjúháj (Sedum telephium) Herbst freude fajtája szeptembertől hoz bíborpiros virágokat, amelyek a száron hagyva télen is dekoratívak – írja a Lakáskultúra.

Hová ültessük?

Sziklakertben a laza, kavicsos talaj ideális az alacsony termetű, hengeres levelekkel rendelkező varjúhájak számára. Napos száraz falon, kőlapos út fugáiban, kő vályúban, zöldtetőn laza párnákat, illetve szőnyeget képeznek, de félárnyékban-árnyékban kiritkulnak. Méretükből adódóan kaspóba, balkonládába is telepíthetők. A talajtakaró fajok zöme örökzöld, ám néhányuk késő ősszel visszahúzódik. A hazánkban őshonos borsos varjúháj (Sedum acre) legyökeresedő száraival terjed. Nyár elején szinte teljesen elborítják a tömegesen nyíló apró, aranysárga virágok. Pikkelyszerűen elhelyezkedő élénkzöld vagy bordós árnyalatú levélkéi szép látványt nyújtanak.

A varjúháj igazi színfolt az őszi kertben
Fotó: Shutterstock

Általános jellemzők

A Sedumok népes nemzetségéhez világszerte félezer faj tartozik, amelyek zömmel pozsgások. Szívósak, igénytelenek, fény- és melegkedvelők. Árnyékos helyen felnyurgulnak! Mivel húsos leveleikben nedvességet raktároznak, begyökeresedés után akár öntözés nélkül is elélnek. Jó víz elvezetésű közegben nem árt nekik a gyakori öntözés sem, de kötött, agyagos talajban kirohadnak. Fejlődésük bármely szakaszában egyszerűen és gyorsan szaporíthatók tőosztással és hajtásdugványozással. A magas fajokat 3-4 évente érdemes szétültetni. Ha nyáron a virágkezdemények egy részét letörjük, őszre új virágok nyílnak a szárakon.

Tipp: fajtól függően társnövénynek, talajtakarónak és zöldtetőnek is alkalmasak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!