nem csak fogyókúrázóknak

2018.11.21. 15:47

Mit kell tudni a kalóriákról?

Sokan csak láthatatlan ellenségként tartják számon őket.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: yurakrasil

Kalóriakalauz

Ha képben van a kalóriákkal, könnyebb lesz leadnia a pluszkilókat – olvasható a Fanny magazin összeállítása a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Mi az a kalória?

A hőmennyiség fizikai mértékegysége, azaz energia. 1 kalóriával 1 g vizet 1 fokkal lehet felmelegíteni.

Hogyan kell kiszámítani az alapanyagcserét?

A test, hogy fenntartsa az alapvető életfunkciókat (pl. légzés, vérkeringés), akkor is energiát használ fel, amikor látszólag nem csinál semmit. Az ehhez szükséges energiamennyiséget nevezzük alapanyagcserének. A nők a következő képlet segítségével számolhatják ki az értékét: a kg-ban megadott testsúly szorozva 24-gyel, majd az így kapott szám szorozva 0,9-cel. Egy 70 kg-os nő napi energiaszükséglete ennek megfelelően (70 × 24) × 0,9 = 1512 kcal. A férfiaknál úgy kapjuk meg ugyanezt az értéket, hogy a kg-ban mért testsúlyukat megszorozzuk 24-gyel.

Mennyi kalóriára van szükség?

A napi energiaszükségletünket az alapanyagcserénk és az aktivitásunk határozza meg. Egy képlet segítségével ennek értékét is kiszámolhatjuk. Aki többnyire ülőmunkát végez, az szorozza meg az alapanyagcsere-számát 1,2-vel. Az előző példában említett 70 kg-os nő alapanyagcseréje 1512 kcal volt, tehát az illető hölgy egy nap 1512 × 1,2 = 1814,4 kcal energiát használ el. Aki munka közben többnyire áll vagy járkál (pl. a kereskedelemben vagy a vendéglátásban dolgozik), az 1,8-cal szorozza meg az alapanyagcsere-számát, a fizikai munkát végzők (pl. a nővérek) pedig 2-vel.

Mit kell tudni az üres kalóriáról?

Olyan termékekből származó energia, amelyek nem vagy alig tartalmaznak létfontosságú tápanyagokat, például vitaminokat, ásványi anyagokat. Rengeteg az üres kalória például a cukorban vagy az alkoholban. A fehér lisztből előállított élelmiszereknek is magas a kalóriaértéke, tápanyagot viszont alig tartalmaznak.

Mire kell figyelni a diéta alatt?

Ahhoz, hogy egészséges ütemben fogyjunk, a napi energiaszükségletünknél 300-500 kalóriával kevesebbet szabad elfogyasztanunk. Nagyon fontos, hogy ez az érték ne menjen napi 1200 kcal alá. Ha ennél kevesebbet eszünk, a szervezetünk „éhező üzemmódba” kapcsol, és lelassítja az anyagcserét. Emiatt kezdetben fogyni fogunk ugyan, de aztán megáll a folyamat, mert az anyagcserénk alkalmazkodik a csökkentett energiamennyiséghez. Ráadásul amint a diéta végeztével elkezdünk normálisan étkezni, rögtön hízni kezdünk – ez az oka a jojóeffektusnak. Aki tartósan, az egészségére ügyelve szeretne fogyni, az kérje szakember segítségét.

Hány kalóriáról kell lemondani 1 kg fogyáshoz?

Mivel 1 kg testzsír nagyjából 7000 kcal-nak felel meg, az elégetéséhez egy 70 kg-os nőnek 10 napon keresztül kell napi 1 órát kocognia.

Mi az a negatív kalória?

Az elnevezés lényege, hogy bizonyos élelmiszerek megemésztéséhez a szervezetünk állítólag több energiát használ fel, mint amennyihez hozzájut általuk. Ide sorolják a gyümölcsöket, számos zöldséget és bizonyos káposztaféléket. Viszont mindeddig egyetlen komoly tudományos bizonyíték sem támasztja alá ezt az elképzelést. Annyi igazság van benne, hogy az extrém hideg élelmiszerek (pl. a lehűtött víz) testhőmérsékletre való felmelegítéséhez a szervezet az emésztési traktusban jó néhány kalóriát eléget. Ám 1 liter jéghideg víz felfűtéséhez csak 30-35 kcal-ra van szüksége a testünknek, ezért aztán ha így szeretnénk semmissé tenni a nagy tányér szószos tészta elfogyasztását, akkor 14 liter jeges vizet kellene meginnunk.

Ügyelni a kalóriákra = karcsúnak maradni?

Nem elég számolgatni a kalóriákat, arra is ügyelni kell, mit eszünk! A folyamat főszereplője az inzulin: minél gyorsabban alakul át egy bizonyos szénhidrát cukorrá a szervezetben, a véráramba annál több inzulin kerül, amely aztán blokkolja a zsírégetést, és feltölti a zsírsejteket, ahelyett, hogy hagyná kiürülni azokat.

A zöldségek, a teljes kiőrlésű termékek, illetve a húsok, tejtermékek alacsonyan tartják az inzulinszintet, míg a cukor, a fehér liszt, illetve az alkohol jelentősen megemeli azt. Hosszú távon tehát mindenképpen megéri táp- és rostanyagban gazdag élelmiszereket, ételeket fogyasztani.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!