Környezetvédelem

2018.07.18. 07:00

Mondjunk nemet a műanyagra!

Tudatos vásárlóként nagyon sokat tehetünk környezetünkért. Íme néhány tipp, hogyan szoríthatjuk ki mindennapjainkból az egyszer használatos műanyagokat.

2011-ben indult útjára Ausztráliából az a kezdeményezés, amelyhez immár több millióan csatlakoznak világszerte. Az egy hónapig tartó kampány célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen sok felesleges, egyszer használatos műanyag vesz körül minket. A Műanyagmentes Július elnevezésű kezdeményezés tehát nem arról szól, hogy mától mindentől szabaduljunk meg, ami műanyagból készült, hanem arról, hogy csökkentsük azoknak a műanyagoknak a számát a mindennapokban, amelyeket csak pár percig használunk, és inkább megfelelő alternatív módszerekkel helyettesítsük őket – tudjuk meg a messzelato.hu környezetvédelmi portál cikkéből.

Ha átgondoljuk egy átlagos napunkat, rájövünk, hogy rengeteg műanyag fordul meg a kezünkben és vesz körül minket környezetünkben – erre már a zoldneklennijo.hu hívja fel a figyelmünket. A portál szerint e műanyagok között van olyan, amely tartósabban elkísér minket, de a legtöbbtől perceken belül búcsút is veszünk. A cikk elismeri: talán lehetetlennek tűnik egy egész hónapon keresztül műanyagmentesen élni, a kezdeményezést mégis jónak tartja, hiszen már az is óriási eredmény, ha segít minket erre a tényre ráeszmélni.

Mint írják, a műanyagok számos praktikus tulajdonságuk révén hamar teret hódítottak életünkben. Széleskörű elterjedésük viszont évtizedek óta jelentős terhet ró környezetünkre, és ennek hátulütői egyre nyilvánvalóbbak.

Mi a baj a műanyagokkal?

A legnagyobb probléma a műanyagokkal az, hogy bár legtöbbjük funkciója csak pillanatokra szól, a lebomlásuk több száz évig tart. Azaz a legelőször készített műanyagdarab is itt van még a Földön, és itt lesz még jó darabig, folyamatosan szennyezve a bolygót.

A kukába kidobott műanyag hulladéklerakóban vagy hulladékégetőben végzi. Ami a szemetes mellé megy, az a természetet szennyezi: folyókban, végül az óceánokban köt ki, ahol szemétszigeteket alkot, illetve a környezeti hatások révén felaprózódik, végül mikroműanyagként bekerül az élő organizmusokba, általuk pedig a táplálkozási láncba, azaz végső soron a tányérunkba.

Kutatások szerint 2050-re az óceánokban több lesz a műanyag, mint hal.

A szelektíven gyűjtött műanyaghulladék ugyan újrahasznosítható, de mindig szükség van elsődleges nyersanyag bevonására is, ráadásul az újrahasznosított termék már csökkentett értékű, és az újrahasznosítási ciklusok száma is korlátozott.

A műanyagok használata ezenfelül ökolábnyomunkat is jelentősen növeli, manapság a fosszilisenergia-felhasználás 6%-a műanyaggyártásra fordítódik.

Legfontosabb tehát a megelőzés lenne. Az, hogy minél kevesebb műanyagot vonjunk be a forgalomba/használatba. Ehhez pedig az kell, hogy nemet mondjunk rá.

A tengerek is egyre szennyezettebbek. Fotó: Shutterstock

Csatlakozzon Ön is a kezdeményezéshez!

Nem baj, ha nem sikerül tökéletesen műanyagmentesre a hónap, tűzzünk ki egyéni célt, figyelembe véve jelenlegi szokásainkat.

Ha nem iktatunk is ki minden műanyagot magunk körül, igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni belőle.

Kezdőként a vásárlás során tehetjük a legtöbbet, érdemes itt kezdeni, a sikerélmény garantált. A műanyaghulladékok jelentős hányada csomagolóanyag, azaz hazaérés után rövid úton a kukában landol – sokszor évszázadokra. Egy kis odafigyeléssel jelentős mértékben csökkenhet a mennyiségük.

Kezdőknek:

  • Amiből csak lehet, vásároljunk kimérve, saját tárolóban/zacskóban! (A gyümölcs, a zöldség, a hús- és tejtermékek, valamint a gabonafélék is egyre több helyen kaphatók kimérve.)
  • Kerüljük az agyoncsomagolt termékeket! (Például a falatonként csomagolt édességeket, vagy a habtálcán előre összeválogatott leveszöldséget két kilométer fóliával körbetekerve.)
  • Vigyünk magunkkal szatyrot! (Az se baj, ha még nincs textil. Akkor kerítsünk elő akár egy műanyagszatyrot egy előző vásárlásból, és ebbe pakoljunk. A lényeg, hogy újat ne kérjünk.)
  • Vigyünk zacskót is magunkkal! (Szuper, ha van textil, de ha többször felhasználunk egy műanyagzacskót, már azzal is sokat teszünk.)
  • Mondjunk tehát nemet a zacskóra, szatyorra! (Az eladók segítőkészek, ezért mindent bezacskóznak, automatikusan nyúlnak a szatyorért. Mégis merjünk nemet mondani! Ha furán néznek is eleinte, majd megszokják.)
  • Amiből csak lehet, válasszunk üveg vagy papírcsomagolást! (Példáuk a ketchup és a mustár, de a savanyúságok esetében is dönthetünk így.)
  • Ha könnyen fogyó vagy tartós termékről van szó, vegyünk nagyobb kiszerelést! (Ezeknek nemcsak az ára, hanem az egységnyi árura jutó csomagolóanyaga is kevesebb.)
  • Otthon is figyeljünk a csomagolásra, azaz lehetőleg mosható edénybe csomagoljunk fólia helyett! (Például a maradékot vagy az uzsonnát.)
  • E tippek betartására csak az elején kell odafigyelni, hamar beépülnek a tudatalattiba, így aztán már ösztönösen környezettudatosan vásárolunk.

    Ha pedig az előzőek már a mindennapok részei, érdemes továbblépni. A következő lépcsőfok kicsit nehezebb, de ebbe is hamar belejön az ember. Míg a vásárlásnál csak odafigyelés szükséges, haladóknál már nagyobb tudatosság és önuralom kell.

    A szelektív gyűjtés sem jelent minden problémára megoldást. Fotó: Shutterstock

    Haladóknak:

  • Mondjunk nemet a szívószálra!
  • Vigyük magunkkal a megtöltött kualcsnkat!
  • Kávé vagy étel elvitele esetére vigyünk magunkkal újratölthető poharat, tárolót!
  • Kerüljük az egyszer használatos műanyag evőeszközöket, tányérokat, poharakat!
  • Kerüljük az olyan kozmetikumokat, amelyek mikroműanyag gyöngyöket tartalmaznak! (Főleg bőrradírokban fordulnak elő.)
  • Mondjunk nemet arra, ami hasztalan! (Például a promóciós ajándékokra.)
  • Ha már ezeket is magunkévá tettük, lassan profik leszünk a műanyagcsökkentésben. Azonban a „legműanyagmentesebb” fokozathoz immár utánajárás és így időráfordítás is kell.

    Nyugodtan mondjuk a gyorsétteremben, hogy köszönjük, de nem kérjük a szívószálat! Fotó: Shutterstock

    Rutinosoknak:

  • Műanyag ételtárolóinkat fokozatosan cseréljük le üvegre! (Akár befőttes üveg is megteszi.)
  • Műanyag használati tárgyainknak keressük meg a természetes(ebb) alapanyagú alternatíváját! (Példál: fogkefe, borotva, virágcserép, játékok.)
  • Ha természetes anyagokat használunk tisztítószerként, kozmetikumként, vagy magunk készítjük őket, jelentős csomagolási hulladékot spórolunk meg.
  • És végül: tartsunk akármelyik szinten, ha kallódó műanyaghulladékot találunk az utcán, vagy nem sikerült megúsznunk a műanyag használatát, gyűjtsük szelektíven!
  • A lényeg, hogy vágjunk bele a műanyagmentes júliusba, próbálkozzunk, és ha csak egy apró dolgot ezekből sikerül beépíteni a napi rutinba, máris megtettük az első lépést a szebb jövő felé!

    Borítókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!