Nincs több bizonytalanság

2018.05.31. 11:18

Mostantól térkép mutatja meg, hol van épp tűzgyújtási tilalom

Új, az eddiginél rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe hazánkban.

A tűzgyújtási tilalom alá eső területeket az új rendszerben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti szakemberei és a Katasztrófavédelem munkatársai naponta jelölik ki, a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és a megelőző időszak tűzeseteinek függvényében – közölte a Nébih.

A módosított struktúrának köszönhetően gyorsabbá vált a tilalom elrendelése és visszavonása, ezáltal a rendszer hatékonyabban reagál az időjárás, illetve azzal összefüggésben az erdőtűzkockázat változásaira.

A tilalom csak a valóban indokolt ideig marad érvényben.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelynek segítségével pontosan be tudják azonosítani a lakóhelyük környékén található erdőterületeket.

A korábbi rendszerben kevésbé volt képes követni az időjárás változását, mivel a megyei tűzgyújtási tilalmat az elsőfokú erdészeti hatóság, az országos tűzgyújtási tilalmat az erdőgazdálkodásért felelős földművelésügyi miniszter rendelte el.

Borítókép: John Wollwerth/Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!