sikerült

2021.04.19. 12:39

MTSZ: összegyűltek az aláírások a méhek megmentését célzó európai kezdeményezéshez

Magyarország a 6. EU-tagállam, amely teljesítette az aláírásgyűjtésből a rá eső részt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Összegyűlt kellő számú, 15 750 aláírás Magyarországról a Mentsük meg a méheket és a gazdákat! címmel létrehozott európai polgári kezdeményezéshez – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége hétfőn.

Magyarország a 6. EU-tagállam, amely teljesítette az aláírásgyűjtésből a rá eső részt. Uniós szinten ennél jóval több, összesen 1 millió aláírás kell, de a kampány már félúton tart a siker felé – írták.

A petíció azt szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság a tagországoknak, és az Európai Parlamentnek javasolja a szintetikus növényvédők kivonását a mezőgazdaságából 2035-ig. Sürgetik a biológiai sokféleség helyreállítását is, különös tekintettel a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyekre. Az egyik nem zárja ki a másikat, sőt erősíthetik is egymást – tették hozzá.

A kezdeményezők a beporzóbarát gazdálkodást támogatásokkal is segítenék, amihez szerintük a kis gazdaságokra alapuló, fenntartható termelést kellene erősíteni.

A közös agrárpolitikáról szóló egyeztetések még nem zárultak le, a közlemény szerint ezért különösen fontos, hogy az EU polgárai nyomást gyakoroljanak a politikusokra. Hozzátették ugyanakkor, hogy a beporzókat a közvetlen környezetében is segítheti mindenki, akár körültekintő kertgondozással, akár környezetkímélő termékek vásárlásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!