családi helyzet

2021.03.10. 08:48

Nagy Anna: végre észrevették az egyszülős családokat is

Ami jó a családoknak, az jó az egyedülálló szülők által fenntartott családoknak is – fogalmazott Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője. Magyarországon mintegy félmillió gyermek nevelkedik háromszázezer egyedülálló szülő által eltartott családban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Yavdat

„Nálunk két dolog hiányzik leginkább: az idő és a pénz. Ma már a sok gyerek nem, de az egyedülálló szülő legtöbbször még mindig szegénységet is jelent, és ezen nagyon nehéz változtatni” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Anna. Az Egyszülős Központ vezetője emlékeztetett: eddig tizenötezer egyedülálló szülő vette már igénybe a csokot, ami már eleve cáfolja azt a baloldali narratívát, miszerint a Fidesz–KDNP-kormány által bevezetett családtámogatások csupán a tehetősebb társadalmi rétegek számára elérhetők.

„Ami jó a családoknak, az jó az egyedülálló szülők által fenntartott családoknak is”

– jegyezte meg.

Előnyt élveznek

„Nagyon örültünk, amikor Orbán Viktor a bölcsődei férőhelyek bővítéséről beszélt két évvel ezelőtti évértékelőjében. Ha van bölcsődei férőhely, az egyszülős családok előnyt élveznek, azért, hogy az egyedüli kenyérkereső dolgozni tudjon” – fogalmazott Nagy Anna, hozzátéve: az egyszülősök több mint tíz százaléka nagycsaládos is.

Az uniós összehasonlításokban Magyarország a gyermeküket egyedül nevelő szülők arányában az első negyedben foglal helyet, a családosok között kifejezetten magas az arányuk.

„Háromszázezer család él ilyen helyzetben, ami félmillió gyermeket érint. Ezeknek a családoknak a tizenhárom-tizennégy százalékában az édesapa neveli a gyerekét, ami negyvenezer családot jelent, a többi esetben pedig az édesanyák maradtak egyedül”

– hangsúlyozta a szervezet vezetője.

Nagy Anna kiemelte, hogy az általános közgondolkodással ellentétben nemcsak a válásokra vezethető vissza az egyedülálló szülők magas száma: szerepet játszik a házastárs elhalálozása is. „Szembetűnő, hogy a negyvenes-ötvenes férfiak esetében az egészségügyi állapot már nagyon komoly rizikófaktort jelent. Azt is látjuk, hogy sok esetben a várandósság alatt marad egyedül az édesanya, illetve az egyedülállóként örökbefogadó vagy gyermeket vállalók száma is jelentős” – fejtette ki.

A koronavírus hatása

A járvány az élet minden területén drámai változásokat eredményezett. Nagy Anna szerint azonban a negatív hatások ellenére a közösségi távolságtartás miatt kialakult internetes kapcsolattartás számos előnnyel is járt.

„Nálunk már online formában működik tanácsadás, korrepetálás, jogi segítségnyújtás, pszichológusi és munkavállalási tanácsadás is. Könnyebben elérhetővé váltak az érintett családok”

– mutatott rá.

A munkavállalási tanácsadás fontosságát szemléltetve a szakértő kifejtette, hogy a koronavírus-járvány negatív hatása elsősorban a munkavállalás terén, a munkahelyek elvesztésének kockázata miatt vált testközelivé mindenki számára. Számtalan cég küldte el a dolgozóit, majd a járvány erősödése, az iskolák digitális tanrendre átállása miatt pedig rengeteg szülő kényszerül otthon maradni a gyermekével.

„Azért is fontos a munkavállalási tanácsadási program, mert megmutathatjuk a szülőnek, hogy azon előnyeit hangsúlyozza a munkáltatónak, amelyeket már a mindennapokban megtanult. Az időmenedzsment, a logisztika, annak a megvalósítása, hogy minden fontos feladat beleférjen az időkeretbe, ezek a munkáltató szemében értéket képviselnek” – mutatott rá.

Az Egyszülős Központ együttműködik a gyermekjóléti szolgálatokkal és a családokat segítő más civilekkel is. Kiegészítik egymás munkáját a társszervezetekkel. „Amikor egy családsegítő azt látja, hogy a hozzá forduló egyedülálló szülő helyzete speciális segítséget igényel, hozzánk irányítják. Legyen szó akár a szülőknek fenntartott segítői csoportról, akár gyermektáborokról vagy az adományok általi segítségről. A szervezetek együttműködésével több érintett értesülhet az egyszülős családok számára elérhető lehetőségekről” – fogalmazott a szervezet vezetője.

Tizenöt év tapasztalat

Nagy Anna 2005 óta működtet egyszülős civil szervezetet, az Egyszülős Központot pedig 2018-ban nyitották meg. Elmondása szerint az első tizenkét év nagyon nehéz volt, mivel kevés forrásból, kevés tapasztalattal tevékenykedtek, de annál lelkesebben. „Alulról építkező, kicsi civil szervezet voltunk sok-sok éven át, de attól, hogy mostanra már másik, magasabb szinten működünk, még ugyanazok az emberek vagyunk” – jegyezte meg. Azt is kiemelte, hogy az elmúlt évek során nagyon sok tapasztalatot halmoztak fel, és a civil szférában is jó kapcsolatot ápolnak más családszervezetekkel, amelyekkel közös programokat szerveznek, egymást segítik.

„Nagyon sokszor megkaptam már: ne reklámozzam azt, hogy az ember egyedül neveli a gyerekét, de nem erről van szó – az egyedül nevelő szülők tudják a legjobban, hogy milyen nehéz élethelyzet ez” – jegyezte meg Nagy Anna. Hozzátette: az ország majdnem tíz százalékát jelenti ez a társadalmi csoport.

„Nem lehet megspórolni, hogy az érintett félmillió gyermek segítséget kapjon.

Szimbolikus jelentőségű, hogy a döntéshozók észrevették az egyszülősöket, ugyanis az általuk nevelt gyermekek nagyon hamar felnőnek, és akkor már az lesz a kulcskérdés, hogy a saját családjukat jól tudják menedzselni” – tette hozzá Nagy Anna.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!