Erdélyi Magyar Manaszlu Expedíció – 2017

2017.09.04. 15:10

Nagyváradi srác nyolcezer méter fölött

Újabb nyolcezres csúcs megmászására indult egy nagyváradi hegymászó, aki ezúttal a Mansiri-Himalájában emelkedő Manaszlu 8163 méteres csúcsára próbál feljutni idén szeptemberben.

Varga Csaba szeptember 1-én indult Budapestről repülővel – Isztambulon keresztül – Nepál fővárosába, Katmanduba. A terv szerint szeptember 4-én utazik Besisahar-ba, ahonnan kb. egy hetes gyaloglással éri el a Manaszlu 4700 méteren fekvő alaptáborát. Onnan kb. szeptember 12 – 30. közötti időszakban lesz lehetősége az akklimatizációra és a a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsának a megmászására.

A Nepálban található Manaszlu jelentése: „szellemhegy”. A hegycsúcsot elsőként 1956-ban mászta meg egy japán és egy nepáli hegymászó. A magyar hegymászók közül 2009-ben Erőss Zsolt és Barna Dániel, míg 2015-ben Klein Dávid jutott fel a csúcsra.

Varga Csaba kijelentette:

„A magyar identitás hangsúlyozása fontos eleme az expedícióimnak, hiszen magyar állampolgárként, a magyar nemzeti zászlót viszem fel a csúcsra, amelyen a Nagyvárad felirat szerepel. Ez a nemzeti zászló, amit minden csúcshódításra magammal viszek, városunk magyar közösségének létezését és élni akarását tükrözi. Annak ellenére, hogy az elmúlt 20 év alatt 70 000 főből több mint 20 000 magyar eltűnt Nagyváradról, ezzel a zászlóval is azt akarom bizonyítani és üzenni, hogy mi partiumi, nagyváradi magyarok voltunk, vagyunk, és Isten segítségével leszünk is.”

A sportoló a világ 8000 métert meghaladó csúcsai közül 2013-ban a Gasherbrum II, 2014-ben a Broad Peak tetején járt.

Felkészüléséről azt mondta: „Ez életforma, tehát mindig formában kell lenni. Úgy szoktam edzeni, hogy terepfutó versenyekre járok, és hetente négyszer-ötször járok el szaladni, emellett úszok. Sport közeli életet kell élni, minél többször hegyet-sziklát mászni, és kint kell lenni a természetben – fogalmazott az építész-hegymászó

Expedícióját Duna TV Hazajáró c. műsorának gyártója, a Dextramedia Kft. támogatja. Az utazás a Hazajáró facebook oldalán folyamatosan követhető: facebook.com/hazajaro

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!