disznótoros másképp

2018.02.08. 14:38

Nem csak újévkor menő a malac

Hurka, kolbász, tepertő – gondolja tovább a „malacságokat”!

Mediaworks/Fanny konyha

Budapest, 2017. november 10. Adventi és karácsonyi vásár Budapesten a Vörösmarty téren 2017. november 10-én, a nyitónapon. MTI Fotó: Mónus Márton

Bár már jócskán elmúlt a szilveszter, a malachúsról nem szabad megfeledkezni – ezért mutatunk most három ízletes receptet a Vasárnap Reggel legfrissebb számából.

Kolbászhússal töltött gombafejek spenótos burgonyával

Fotó: Mediaworks/Fanny

Hozzávalók (4 személyre):

500 g burgonya, só, 20 nagyobb fej csiperkegomba, 400 g sütni való kolbász, 30 g vaj, 40 ml tej, 1 csipet őrölt szerecsendió, bors, 2 marék bébispenót.

1. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és lobogó, sós vízben főzzük puhára. Közben tisztítsuk meg a gombát, a tönköket törjük ki. A sütni való kolbász töltelékét nyomjuk ki a bélből, és kiskanál segítségével töltsük a gombafejekbe. Tepsibe helyezve süssük őket a 190 fokos sütőben 12-15 percig.

2. A leszűrt burgonyát törjük össze a vajjal, valamint a langyos tejjel. Ízesítsük a szerecsendió­val, sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan keverjük össze. A bébispenótot mossuk meg, csöpögtessük le, és tálalás előtt forgassuk a burgonyapürébe. Ezt kínáljuk köretként a töltött gombához.

Tipp: Sütni való kolbászhúst akár otthon is készíthet zsírosabb darált sertéshúsból, szalonnából, sóval, borssal, édes-nemes paprikával, köménnyel és fokhagymával ízesítve.

Véres hurkás rétes kakukkfüves almával

Fotó: Mediaworks/Fanny

Hozzávalók (4 személyre):

4 db (kb. 600 g) véres hurka, 4 db réteslap (hűtőpultból), 25 g vaj, 1 tk. szárított kakukkfű, 4 db kisebb alma, 80 ml száraz fehérbor (víz is jó helyette), 1 ek. méz, 5 db kakukkfűág, bors.

1. A hurkákat csomagoljuk egy-egy réteslapba, és tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg a tetejüket a megolvasztott vajjal, szórjuk meg ½ tk. szárított kakukkfűvel, azután toljuk a 190 fokos sütőbe 15-20 percre.

2. Közben a párolt almához vágjuk nyolcfelé a gyümölcsöket. Öntsük serpenyőbe a fehérbort, adjuk hozzá az almát, és ízesítsük a mézzel, a kakukkfűágakkal, ízlés szerint borssal, és közepes lángon pároljuk puhára. Tálaljuk a rétesben sült véres hurkát a meleg párolt almával.

Majonézes házi tepertőkrém

Fotó: Mediaworks/Fanny

Hozzávalók (4 személyre):

150 g friss tepertő, 75 g tormás majonéz, 50 g tejföl, 2 ek. frissen felaprított metélőhagyma, ½ tk. édes-nemes paprika, só, bors, 4 szelet kenyér.

1. A tepertőt tegyük aprítógépbe, vagy vágjuk össze, amilyen apróra csak tudjuk. Keverőtálban alaposan dolgozzuk össze a tormás majonézzel, a tejföllel, a metélőhagyma háromnegyedével és a fűszerpaprikával. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg.

2. A kenyérszeletek mindkét oldalát pirítsuk meg a sütőben vagy a kenyérpirítóban, és kenjük meg a tepertőkrémmel. Díszítsük a maradék metélőhagymával.

Borítókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!