vendéglátói matematika

2018.02.05. 16:55

Nem mindig a beülős éttermek járnak jobban

Bár az új éttermi áfakulcs bevezetésével nagymértékben a beülős éttermek adóterheit csökkentik, azok mégsem minden esetben járnak jobban, mint házhoz szállító társaik.

A local waitress serves her guest in a cafe bar, the 'Gerbeaud' in the tourist-area of Budapest on April 30, 2010. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: ATTILA KISBENEDEK

Az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei 9 százalékkal alacsonyabbak, mégsem biztos, hogy jobban jártak, mint a kiszállítást lebonyolító éttermek, amelyeknél 27 százalékos maradt az áfakulcs – írja a lokal.hu.

Január 1-jétől a beülős éttermek 13 százalékos áfacsökkentésnek örvendhetnek, viszont számolniuk kell 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalma. Az ételkiszállításnál továbbra is 27 százalék az áfa mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég csomagolva hazaviszi a rendelését. Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhoz szállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező áfabevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az áfaköltségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni.

Egy beülős étterem hiába tehet szert 5 százalék áfa mellett akár visszaigénylésre is – aminek a folyósítása legjobb esetben 30 napos határidővel történik meg –, az áfabevallás határidejére a kedvezményre jogosult adóalapja után a 4 százalékot be kell fizetnie. Az alanyi áfamentes vállalkozások közül egyértelműen a házhoz szállítással dolgozó konyhák viselnek kisebb terhet. Nekik nem kell megfizetniük az új típusú adónemet, hiszen nem olyan tevékenységet végeznek, amelyre igénybe vehető lenne az áfakedvezmény.

A legtöbb esetben természetesen a hagyományos éttermek járnak jól az adócsökkentéssel, de érdemes figyelembe venni, hogy teljesen más a vásárlói kosár az éttermi fogyasztás és a házhoz szállítás esetében. A Falatozz.hu ételrendelő portál adatai alapján egy megrendelés értékének csupán 16 százalékát adja a kiszállított palackozott ital. Ennél jóval nagyobb arányban költünk az éttermekben alkoholra vagy más, nem helyben készült innivalóra, amelyekre már 27 százalékos áfa számolandó fel.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!