meglepő szennyezés

2017.09.18. 15:22

Nem csak víz folyik a csapból

Újfajta veszély fenyeget: a csapvízben világszerte műanyagdarabkák jelentek meg.

Egy nemrég publikált amerikai jelentés szerint mikroplasztik részecskékkel szennyezett a városi csapvíz világszerte. Az Egyesült Államokban a legmagasabb a szennyezés, Európában valamivel tisztább vizet iszunk – írja a Vasárnap Reggel.

Honnan kerül műanyag a vízbe?

A mikroműanyag-szennyezés globálisan érinti vizeinket – számoltak be a problémáról magyar kutatók még júliusban, miután kiderült, hogy a Tiszából vett víz- és üledékmintákban is találtak 5 mm-nél kisebb műanyagdarabokat.

Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhet be ez a szennyezéstípus, a műanyag szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből.

Egy ruhamosás során akár 700 000 műanyag mikroszál is kikerülhet a vízi környezetbe. Ezek az anyagok a víztisztítókon keresztül, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok aprózódása útján szennyezhetik a vizeket. A folyókba került PET-palackok is komoly veszélyt jelentenek, különösen ha az ártéri erdőkben felgyűlt mennyiségekre gondolunk.

Levegőből a pohárba

A világtengerekben lebegő mikroműanyagok jelenlétéről már tudunk egy ideje, az ivóvíz műanyagtartalmát azonban most vizsgálták először. Amerikai kutatók kimutatták, hogy a washingtoni Capi­tolium termeinek csapjaitól az ugandai Viktória-tó partjáig minden pohár vízben található műanyag – adta hírül az Origo. A csapvíz a szakemberek szerint vélhetően levegőbe került mikroszálak révén szennyeződhet.

Sherri Mason mikro­műanyag-szakértő úgy véli:

„A nanoszennyeződések bejuthatnak a sejtekbe, ez azt jelenti, hogy akár a szervekbe is bekerülhetnek, ami aggodalomra adhat okot.”

A mikroműanyagok ráadásul vonzzák a szennyvízben található baktériumokat is – véli Anne Marie Mahon mikroműanyag-kutató.

Tehetünk ellene

A HulladékMentes.hu oldal szerint a műanyagszennyezést csökkenthetjük azzal is, ha PET-palackos víz helyett üvegkulacsot, műanyag zacskó helyett vászonszatyrot használunk, valamint ha pamut-, len- vagy gyapjúruhákat vásárolunk. A száraznál jobb választás a folyékony mosószer is.

Mindemellett érdemes natúr kozmetikumokra váltani, mert a hagyományos fogkrémekben, sminkekben, tusfürdőkben az apró műanyagok granulátumként, kötőanyagként mind megtalálhatóak.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!