Kémkedő kütyük

2018.07.06. 20:38

Nincs rá bizonyíték, hogy lehallgat minket a telefonunk

Egyre népszerűbb teória, miszerint az okostelefonok beépített mikrofonjaikkal felvételeket rögzítenek és küldenek különböző alkalmazások gyártóinak a tudtunk és engedélyünk nélkül. Egy kutatócsoport utánajárt a kérdésnek.

ILLUSTRATION - A young woman uses a smartphone in Berlin, Germany, 8 February 2017. MODEL RELEASED Photo: Hans Wiedl/dpa-Zentralbild/ZB

A legtöbb fejlesztő tagadja, hogy az okostelefonok valójában poloskák lennének: az olyan óriások, mint a Google és a Facebook is többször kijelentette, hogy nem alkalmaznak ilyen technikákat – adja hírül az Origo.

A Google vagy az Apple még mondhatja, hogy az ő asszisztenseik aktiválásához, és így potenciális hangfelvételhez előbb valamilyen kulcsszót kell kimondani, hogy a telefonunk egyáltalán figyeljen: ilyen például az „OK Google” vagy a „Hey Siri” is. Ugyanakkor a Facebookkal kapcsolatban, bár ott nem kell mondani semmit, sokan egyértelműen azt gondolják, hogy a közösségi platform biztosan felveszi a baráti csevegéseiket.

Mint arról a portál beszámol, az amerikai Northeastern Egyetem kutatói csapata egy több mint egy éven át tartó kísérlettel szeretett volna pontot tenni az ügy végére. Hat darab, Android rendszert futtató telefont használtak, és több mint 17 ezer népszerű alkalmazást próbáltak ki, ezek közül pedig 8 ezer olyan, ami valamilyen módon kapcsolódik a Facebookhoz.

A meglepetés az, hogy igazából nincs meglepetés: a kutatók semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy bármelyik program hangot rögzítene és küldene tovább, ha csak nem kifejezetten kérjük erre.

A kutatók természetesen gyorsan hozzátették, hogy ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem létezik a jelenség, csak éppen ők nem tudták kimutatni. A végeredménybe több dolog is belezavarhat.

A kutatás során ugyanis nem emberek használták ezeket a telefonokat, hanem automatizált programok,

hiszen csak így tudtak ennyi különböző alkalmazást folyamatosan tesztelni egy éven keresztül. A másik, hogy a telefonok egy zárt környezetben voltak, senki nem vitte őket mindenfelé a városban, sem nyaralni, sem máshová.

A harmadik pedig, hogy a kutatók kifejezetten a kiküldött hanganyagokat akarták elcsípni,

arra azonban nem figyeltek, hogy mi történik például akkor, amikor egy program a rögzített hangot átalakítja írott szöveggé, és azt küldi vissza az alkalmazás gazdájának.

Pedig (mondjuk egy következő kutatásban) az utóbbit fontos lenne valahogy bevonni, hiszen számos „hallgatózós” technológia nem arra épül, hogy egy az egyben küldjenek el hangfelvételeket, hanem hogy a beszélgetésben hallható fontosabb kulcsszavakat (mondjuk, amik jól jönnek egy hirdetés pontosabb célzásához) egyfajta kivonatolt digitális lenyomatként továbbítsák.

Borítóképünk illusztráció.

Forrás: AFP / Hans-Jürgen Wiedl / ZB / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!