az ok: a klímaváltozás

2021.04.28. 18:18

Nincs több marhahúsos recept

A fenntarthatóság és a klímavédelem jegyében nem fog több marhahúsos receptet közzé tenni egy gasztronómiai oldal. Elmondásuk szerint a döntésük nem marhaellenes, hanem bolygópárti.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezentúl nem fognak közzé tenni marhahúsos recepteket, tippeket az Epicurious nevű gasztronómiai oldalon – írja a V4NA hírügynökség. A döntésre azért jutottak, mert egy fenntarthatóbb irányba akarják terelni a főzést, ehhez pedig az kell, hogy ne egyenek az emberek marhahúst.

A weblap szerint az üvegházhatású gázkibocsátások 15 százalékáért a haszonállatok tartása a felelős, és ennek az aránynak a 61 százaléka a marhákhoz kötődik.

Az Epicurious közleménye szerint most sokan azt hihetik, hogy ők bosszú hadjáratot indítottak a marhák ellen, vagy azok ellen, akik fogyasztanak marhahúst. Ezt azonban tagadják, és döntésüket azzal magyarázzák, hogy annak inkább bolygó-párti jellege van, nem pedig marha-ellenes. A weblap arra is felhívta a figyelmet, hogy tulajdonképpen az egész élelmiszer-rendszerrel van gond a Földön, ami miatt már szinte egyik választás sem tökéletes.

Today we announced that Epicurious is cutting out beef. It won’t appear in new Epi recipes, articles, newsletters, or on social. This isn’t a vendetta against cows or people who eat them. It’s a shift about sustainability; not anti-beef but pro-planet. https://t.co/yQ8PrtChtE

A gasztronómiai oldal egyébként már egy éve nem tett közzé marhahúsos recepteket, helyette inkább vegetáriánus vagy alternatív hússal készült ételeket ajánlottak az olvasóiknak. Az adataik szerint pedig a közönség jól fogadta ezt a változást, és örültek az alternatíváknak.

A közlemény szerint nagyobb teret és hangot kell adni a fenntartható főzésnek, és foglalkozni kell a klímaváltozással. Az Epicurious efelé úgy akar lépni, hogy nem publikál több marhahúsos receptet, és a döntésük mellett büszkén kiállnak. Ugyanakkor azt is tisztázták, hogy azok a marhahúsos receptek, amiket korábban közzétettek, továbbra is elérhetőek maradnak, csupán a jövőre vonatkozik a lépésük.

A klímaváltozás közepette egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az ételek, és sokan hagyják el a húsokat azért, mert az ipari méretű állattartás szennyezi a környezetet. Nemrég az Extinction Rebellion (XR) egyik klímaaktivistája annak érdekében indított petíciót az angliai Brighton and Hove városi tanácsánál, hogy az iskolákban hetente két nap növényi alapú ételt kapjanak a gyerekek. Alison Plaumer egyben azért is kampányol, hogy a tanács eseményein a koronavírus-járvány után csak növényi alapú ételeket szolgáljanak fel. Az aktivista szerint egyébként az lenne a legjobb megoldás, ha mindenki átállta a növényi alapú étrendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!