Ország-világ

2020.06.26. 09:54

Nőtt hazánkban a gyermekvállalási kedv

Csökkent a természetes fogyás mértéke 2020 első öt hónapjában, miután 4,8 százalékkal több gyerek született és 5,8 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Forrás: Shutterstock

Fotó: FamVeld

Az év első öt hónapjában 36 527 gyerek született,

1664-gyel több, mint tavaly ilyenkor.

Ezen belül január-februárban 8,8, március-áprilisban pedig 2,1 százalékkal több volt az élveszületések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest.

2020. január-májusban 54 656-an haltak meg, 3378-cal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. A csökkenés hátterében a tavalyihoz képest idén alacsonyabb szinten tetőző influenzajárvány állhatott. Januárban 15, februárban 9,9 százalékkal kevesebben, március-áprilisban 1,4 százalékkal többen, májusban 3,9 százalékkal kevesebben hunytak el az egy évvel korábbihoz képest.

Kiemelték, a halálozások számának csökkenése, és a születések számának emelkedése következtében

a természetes fogyás mértéke 22 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma nőtt: 20 885 pár házasodott össze, 4522-vel több mint tavaly január-májusban. Január-márciusban 101, áprilisban 8,8 százalékkal több, májusban 30 százalékkal kevesebb házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. A kisebb mértékű áprilisi növekedés és a májusi csökkenés hátterében a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a csoportos rendezvényeket korlátozó intézkedések állhattak.

Ezer lakosra 9 élve születés és 13,5 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,4 ezrelékponttal magasabb az előző év azonos időszakára számított értéknél, az utóbbi 0,9 ezrelékponttal alacsonyabb, ezért a természetes fogyás 1,3 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első öt hónapjában ezer élveszületésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos növekedés az egy évvel ezelőttihez képest. A házasságkötési arányszám (az ezer lakosra jutó házasságkötések száma) 5,1 ezrelékes értéke 1,1 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!