Népbetegség

2018.08.29. 12:47

Odafigyeléssel megelőzhető a néma halál

Magyarországon 3,5 millió ember él magas vérnyomással. Egyre többen fordulnak időben orvoshoz, de még mindig az a jellemző, hogy túl későn, amikor már egyéb betegségeket okoz a tartósan magas vérnyomás. Ilyen melegben még jobban oda kell figyelni, és jobb, ha azok is orvoshoz mennek, akiknek a szennyezett hatóanyagok miatt le kell cserélni a gyógyszerét.

Fábos Erika

Nemcsak Magyarországon, de a világ legtöbb országában is a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási rangsort. Ez főleg a 21. századi ember életmódjára vezethető vissza. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás, az állandó stressz, a dohányzás mind rombolják az erek állapotát és egyúttal magas vérnyomáshoz vezetnek – mondta Nemcsik János, a Magyar Hypertonia Társaság főtitkára a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin legutóbbi számában. – Nemcsak nálunk, minden fejlett országban népbetegségről beszélünk, a felnőtt lakosságnak általában a 30-40 százaléka él határérték feletti vérnyomással.

Már nincs gyógyszerhiány

Magyarországon 150-200 ezer ember szedte azokat a vérnyomáscsökkentőket, amelyekben rákkeltő szennyezőanyagot találtak. Minden ilyen valsartan hatóanyagú gyógyszert vissza lehet váltani a patikákban. A gyógyszercserét azonban az orvossal is érdemes megvitatni.

Fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése. Fotó: Shutterstock

„Fontos azonban, hogy van több olyan valsartant tartalmazó készítmény, amelyik biztonságos és továbbra is elérhető, ezeket nem vonták ki a forgalomból, mivel nem tartalmaznak szennyezőanyagot – mondta Nemcsik János. – Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közzétette a biztonságos gyógyszerek listáját, bár bizonyos készítményeknél a hirtelen megnőtt kereslet miatt átmeneti hiány jelentkezhet a patikákban. Akinek változtatnia kellett, jobb, ha erről konzultál a háziorvosával vagy szakorvosával. Előfordulhat ugyanis, hogy az új gyógyszerre másként reagál a szervezet. Az érintetteknek érdemes elolvasni a Magyar Hypertonia Társaság tájékoztatóit, amelyek a www.hypertension.hu oldalon érhetők el.”

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek indokolatlan elhagyása a hatóanyag kiürülését követően vérnyomás-emelkedéssel járhat, ami növeli a szív- és érrendszeri események, elsősorban a szélütés és a szívinfarktus kockázatát, ezért a helyettesítő gyógyszer beállítása nélkül, veszélyes elhagyni a gyógyszert.

A kánikula veszélyes lehet

Kánikula idején is fontos minél többször ellenőrizni a vérnyomást. Ilyenkor főleg az okozhat rosszullétet, ha a betegek nem isznak elég folyadékot a melegben, de az is gyakori, hogy a magas vérnyomásos betegek éppen azért érzik rosszul magukat, mert lemegy a vérnyomásuk.

Ezek az árulkodó tünetek

Gyakori orrvérzés, látászavarok, mellkasi fájdalom, szorító vagy nyugtalanság érzés, szédülés, gyakori fejfájás, fáradtságérzés, nehéz légzés, nyugtalanság.

„A meleg és az izzadás kitágíthatja az ereket, és ez azt eredményezheti, hogy csökken a vérnyomás – mondta Nemcsik János. – Amikor ilyen rendkívüli az időjárás, érdemes gyakrabban ellenőrizni az értékeket otthon. Erre a legjobb a felkarmandzsettás vérnyomásmérő, a csuklón mért vérnyomás ugyanis gyakran pontatlan. Amennyiben a szokott mennyiségű gyógyszerrel a beteg nincs jól és a szokásosnál jóval alacsonyabb a vérnyomása, vagy 100 higanymilléméter (Hgmm) alá csökken a vérnyomás felső értéke, érdemes konzultálni az orvossal, hogy milyen dózis a megfelelő a nagy melegben.”

Európában nem csökken a magas vérnyomás határértéke

Magyarországon továbbra is 140/90 Hgmm a még normálisnak tekinthető vérnyomás, efölötti érték esetén magas vérnyomásról beszélünk. Amerikában tavaly ősz óta még ennél is kevesebb a megfelelő, ott ugyanis csökkentették a határértéket. Azóta a magas vérnyomás szisztolés értékhatárát 140 helyett 130 Hgmm-nél húzták meg, feltételezve, hogy ennél az értéknél kisebb a stroke és a szívinfarktus kockázata.

Így hat a szervezetre

Szív

Mivel a szívnek nagyobb nyomással szemben kell pumpálnia a vért a szervezet felé, az erőfeszítés miatt a szívizom sejtjei megnagyobbodnak, a fala megvastagszik. A nagyobb szív ellátásához elégtelen lesz az érhálózat, így oxigénhiányos területek alakulhatnak ki benne. Mindez szívinfarktushoz és a szívelégtelenséghez vezethet.

Agy

A vérellátás zavara miatt kevesebb oxigén és tápanyag jut az agyba, ez hosszú távon demenciához vezethet, de már rövid távon is okozhat stroke-ot.

Vese

A vesét behálózó vékonyka erek gyorsan károsodhatnak, ha a vese keringése romlik, az alapvető funkciója, a kiválasztás is sérülhet. Ráadásul a folyamat visszafele is hat, vesekárosodásnál a vese egy olyan hormont is termelni kezd, amely tovább emeli a vérnyomást, ez pedig emeli a stroke és a szívbetegségek kockázatát.

Végtagok

A kezeletlen magas vérnyomás perifériás keringési elégtelenséget is okozhat, ez érszűkülethez vezet, ami zsibbadást, hideg végtagokat és tartós fájdalmat okozhat.

Szem

A szem kapillárisainak szűkülete, megvastagodása, esetleges szakadása is előfordulhat. Fejfájással, szédüléssel, látáskieséssel vagy kettős látással hívhatja fel a figyelmet magára.

Szexuális élet

A magas vérnyomás okozta érkárosodás a szexuális életre is rossz hatással lehet. A kezeletlen magas vérnyomás erekciós gondokat okozhat.

„Az Európai Hypertonia Társaság és az Európai Kardiológus Társaság a napokban teszi közzé az új európai irányelveket, ebben nem változtatnak a korábbi értékeken – mondta Nemcsik János. – Az az amerikai klinikai vizsgálat, amelyikre hivatkozva ott ezt megtették, vitatott még amerikai szakmai körökben is, elsősorban az alkalmazott vérnyomásmérési módszer miatt. Nincs arra vonatkozóan kellő bizonyíték, hogy általánosan jótékony hatású az alacsonyabb vérnyomásérték, mert a szív-érrendszeri halálozás bizonyos betegcsoportokban csökken, de az egyéb okból bekövetkező halálozás egyelőre úgy tűnik, változatlan az alacsonyabb érték mellett. Így az alacsonyabb határérték sokszor felesleges aggodalmakhoz vezetne.”

Ezért nevezik néma halálnak

A magas vérnyomással kapcsolatban a legveszélyesebb tévhit, hogy amíg nem okoz zavaró tünetet, nem igényel kezelést. Ez nem igaz, a rossz vérnyomás alattomosan és sokféleképpen károsíthatja a szervezetet. A szívet, az érrendszert, a veséket, a látást és az életminőséget is rontja. Sokan csak a következményes problémák, megbetegedések miatt fordulnak orvoshoz vele, pedig a megfelelő értékre beállított vérnyomás életet ment. Az utóbbi évek munkájának eredményeként jelentősen csökkent is a stroke-os esetek száma hazánkban, de a vezető halálokok hátterében még mindig ott van a magas vérnyomás.

Szennyezett vérnyomáscsökkentők

Az Európai Gyógyszerügynökség, a rendelkezésre álló adatok alapján már számszerűsítette azt is, hogy mekkora rákkockázatot jelent, ha valaki N-nitrozo-dimetilamint (NDMA) tartalmazó valsartanos vérnyomáscsökkentőt szedett. Az állatkísérletes eredményeket, a táplálékkal naponta szervezetbe jutó NDMA-mennyiséget és egyéb faktorok figyelembe vételével kiderült, hogy 5000, szennyezett valsartanos gyógyszert szedő beteg közül egynél alakulhat ki daganat a nem megfelelő minőségű vérnyomáscsökkentőre visszavezethetően. Ez a kockázat arra az esetre vonatkozik, ha valaki az elmúlt hét évben folyamatosan a lehető legmagasabb dózisban – ez napi 320 mg – szedte a szennyezett hatóanyagú gyógyszert. A hatóságok július elején több készítményt is kivontak a forgalomból, a most kapható tabletták már biztonságosak, a szennyezett gyógyszereket vissza lehet váltani a patikákban.

A megfelelő értéken tartott vérnyomás 40 százalékkal csökkenti a szélütés, 20-30 százalékkal pedig az infarktus és szívelégtelenség kockázatát. Ez azonban fegyelmezettséget, élethosszig tartó kezelést és együttműködést jelent az orvos és beteg között.

Így teszi tönkre a szívet

„A magas vérnyomás a szív számára nagyon megterhelő – mondta Járai Zoltán kardiológus, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke. – Ilyenkor a szívnek ugyanis nagyobb ellenállással szemben kell kipumpálni a vért az érpályákra. Ha pedig ez tartósan így van, a szívizomsejtek megnagyobbodnak, a rugalmatlan kötőszöveti állomány felszaporodik és a bal kamra fala megvastagszik. Ez ahhoz vezet, hogy a szív veszít a rugalmasságából és így abból a képességéből is, hogy rendesen el tudjon ernyedni és így a megfelelő mennyiségű vért az érpályába tudja juttatni. Ezzel párhuzamosan, miután a szív megnagyobbodik és a tápláló erek nem tudnak ehhez alkalmazkodni, lesznek olyan szívizomterületek, ahova nem jut elég vér, vagyis oxigénhiány alakul ki. Ez szívizomelhalással jár, ami kisebb infarktusokhoz vezet, idővel pedig szívelégtelenséget okoz, akárcsak a szívizom megvastagodása. A szívelégtelenség súlyos, veszélyes betegség, aminek rosszabb a túlélési esélye, mint sok daganat esetében, mégis keveset beszélünk róla. Alapos kivizsgálással, az időben és jól beállított vérnyomással ez a szövődmény is elkerülhető.”

Akár napi egy tablettával is megelőzhető, hogy nagyobb baj legyen. Fotó: Shutterstock

Nem muszáj belehalni

A magas vérnyomást ma már gyakran napi egyetlen szem tablettával is kordában lehet tartani, de nagyon sokat jelent az életmód is. Hiába beszélünk örökletes betegségről, sószegény étkezéssel, rendszeres mozgással, a dohányzás és az alkohol elhagyásával és megfelelő testsúllyal az enyhébb esetekben évekig kezelni lehet gyógyszer nélkül is. Főleg olyan esetekben fontos ez, ahol a családban előfordult stroke, infarktus, hirtelen szívhalál vagy szívelégtelenség. Ehhez azonban fontos a rendszeres szűrés, vérnyomásmérés és a rizikófaktorok felmérése. Kezeletlenül ugyanis fiatalon is végzetes szívbetegséghez vagy súlyos agyvérzéshez is vezethet.

Borítókép: Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!