a vírus ideje alatt

2020.10.11. 13:21

Partnerré vált a főnök és a beosztott az otthoni munkában

A járványhelyzet kezelését a szolidaritás és a megoldáskeresés segítette.

Forrás: Shutterstock

Kedvező irányba mozdította a munkaadók és a munkavállalók kapcsolatát a magyar cégeknél a koronavírus. A járvány megjelenését követő rendkívüli időszak legfontosabb tapasztalata, hogy a magyar cégek és a munkavállalók kölcsönös lojalitásukról tettek tanúbizonyságot a koronavírus első hulláma alatt: a szolidaritás és a megoldáskeresés jellemezte az együttműködést ebben az időszakban – számolt be a tapasztalatokról a Profession.hu-ra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A fizetés a járvány okozta folyamatok hatására mára előbbre került a munkavállalók elvárásai között, a szakmai kihívások pedig hátrébb. Az alkalmazottak továbbra is előnyben részesítik a rugalmasabb foglalkoztatási formákat nyújtó cégeket, és fontos szempont a foglalkoztató stabil helyzete is.

Elkezdődött a visszarendeződés

A kezdeti bizonytalanság és kényszerintézkedések után júniustól jelentősen konszolidálódott az álláspiac, a tendencia a régi rend visszaállása felé mutatott. A home office-ból sokan visszaülhettek az irodába, a korábban átmenetileg csökkentett fizetések helyett pedig ismét egyre több alkalmazott jutott hozzá eredeti keresetéhez.

Válságkezelésben a munkavállalók lojalitása az esetleges vállalati döntések, így például a fizetéscsökkentés elfogadásában mutatkozott meg, a munkáltatóké pedig abban, hogy a megszorítások esetén csak a legvégső esetben nyúltak az elbocsátás lehetőségéhez.

Az állásportál munkaadók helyzetét vizsgáló, már­cius és június között mintegy ezer foglalkoztató bevonásával készített felmérése szerint a márciust a bizonytalanság és a várakozás jellemezte. Ekkor még a vállalatok nagyjából felére nem volt semmilyen érezhető hatással a járvány. Áprilisban viszont komoly megszorításokat voltak kénytelenek alkalmazni a munkáltatók, 32 százalékuk jelentős hatásokról számolt be. A kép június végére már jóval kedvezőbb volt: a vállalatok mindössze 17 százalékánál volt szükség nagymértékű korlátozásokra.

Felpörgött az álláspiac

Ezzel párhuzamosan az álláskeresési piac rekordaktivitást mutatott. Egyrészről az álláskeresők száma ugrott meg, másrészről pedig a vállalatok kezdtek intenzív toborzásba júniusban. Ugyanebben az időszakban erős konszolidáció mutatkozott a munkahelyeken is, mivel az otthonukban dolgozók aránya 66-ról 53 százalékra csökkent.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!