kisokos

2018.01.07. 10:25

A penészgomba veszélyes, szabaduljon meg tőle!

Mutatjuk, mire érdemes figyelnie.

Télen penészfoltok alakulhatnak ki a falakon ott, ahol a pára lecsapódik. További oka lehet a penészképződésnek, hogy a jól szigetelő műanyag nyílászárók megakadályozzák az otthon természetes szellőzését. A penészgomba ráadásul rendkívül veszélyes: a légcsőbe kerülve például erős allergiás rohamot okozhat, hosszú távon pedig egészségkárosodáshoz vezethet a belélegzése. A Fanny magazin segítségével összeszedtük, hogyan célszerű kiebrudálni otthonunkból a hívatlan spórákat.

Megelőzés

Amennyiben még nem alakult ki a penész, naponta legalább négyszer nyissa ki az ablakot nagyjából 10 percre! A fürdőszobába érdemes elszívóberendezést bevezetni, még akkor is, ha a WC esetleg külön helyiségben található.

A rendszeres szellőztetés mellett érdemes nyitva hagyni a szobaajtókat, főleg, ha nem tartózkodnak otthon. Bár nem túl pénztárcakímélő megoldás, de ha úgy érzi, hogy penészedni kezd a lakás, akkor célszerű nem lecsavarni a fűtést, amikor dolgozni megy. Így a falak nem hűlnek le teljesen, és elkerülhető a gomba megjelenése.

Segítség

A kisebb felületeket a fugáknál, a csempék között 70%-os alkohollal fertőtlenítheti. Ahol a tapéta alá kúszott a gomba, ott mielőbb el kell távolítani a papírt, és teljesen ki kell irtani a gombatelepeket és a spórákat!

Szakember

A nagyobb felületet érintő gombásodástól bizony nem olyan egyszerű megszabadulni. Nem elég ugyanis a látható jeleket eltüntetni, a spórákat is ki kell irtani. Ma már számtalan penészirtó kapható, sőt, olyan falfestékek is, amelyek meggátolják a penészképződést. Komoly, visszatérő probléma esetén azonban érdemes szakemberre bízni a lakás fertőtlenítését!

Borítókép: WAYHOME studio / Shutterstock

Címkék#penész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!