székelyföldi

2019.09.11. 12:36

Pénteken startol Erdély legédesebb fesztiválja

Kürtöskalácssütő-verseny is lesz, amihez zabolai gróf Mikes Mária 1784-ben közzétett receptjét kell felhasználni.

Minden adott, hogy teltházas rendezvény legyen a harmadik Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja, az előrejelzések szerint az idő is velünk tart” – vezette fel a keddi sajtótájékoztatót Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki a fesztivál végleges programját ismertette – írja a Sepsiszentgyörgy.

A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja pénteken 18 órakor kezdődik, de már délutántól lehet vásárolni Székelyföld kedvenc édességét. Az alelnök kiemelte, idén Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy Önkormányzata partnerségben, fele-fele arányban biztosítja a fesztivál költségvetését.

„A kürtőskalács ikonikus terméke Székelyföldnek, különleges vonzerejét jelenti a régiónak, ugyanakkor mindenhol fellelhető és közkedvelt desszert. A város főterét a családok szabadidős programjainak befogadására tervezték és alkalmas az ilyen nagyívű rendezvények megszervezésére is. A sepsiszentgyörgyi emberek szeretik ezt a rendezvényt, nagy szeretettel várjuk őket és az idelátogató turistákat is. Reméljük, hogy kellemes, családias őszeleji hétvégére számíthatunk”

– hangsúlyozta Tóth-Birtan Csaba, a megyeszékhely alpolgármestere.

Vissza a gyökerekhez

Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mestercukrász, a zsűri elnöke kezdetektől részt vesz a kürtőskalácsfesztivál szakmai megalapozásában. Mint ismertette, idén nemcsak vakkóstolásra kerül sor, hanem inkognitóban is vásárolnak kürtőskalácsot a versenyzőktől, így a fesztiválon árult kalácsot is pontozzák a versenyben leadott kürtős mellett.

Másik újdonság, hogy a verseny második napján nem továbbgondolni kell a kürtőskalácsot, hanem éppen ellenkezőleg, visszatérnek a gyökerekhez. A zsűri a legjobb hagyományos kürtőskalácsot fogja díjazni, ehhez pedig

zabolai gróf Mikes Mária 1784-ben közzétett receptjét kell felhasználni,

a szenet a farkaslaki Coal Dust biztosítja. Farkas Ferenc kiemelte, az a céljuk, hogy rávezessék a kürtőskalácssütőket, érdemes fejlődni, érdemes minőségi terméket előállítani.

Ennek érdekében a zsűri is finomítja a pontozási rendszert, hogy valóban a legjobb, legszebb és legfinomabb kürtősök kerüljenek díjazásra.

Az Év székelyföldi kürtőskalácsa – 2019 címet elnyerő vállalkozás egy évig használhatja ezt a titulust, ehhez a szervezők perszonalizált csomagolóanyagot biztosítanak, továbbá a Gyermelyi jóvoltából egy raklap lisztet kap és részt vehet a budapesti Kürtőskalács Fesztiválon.

A legjobb hagyományos kürtőskalácsot készítő cég egy raklap cukrot kap a ATP Market jóvoltából. Idén díjazzák a legelegánsabb, legbarátságosabb, legszervezettebb csapatot és a legszebb kürtőskalácssütő standot is. Ebben az évben hét Kovászna megyei, hét Hargita megyei és egy Maros megyei kürtőskalácssütő cég jelentkezett a versenyre.

Látványos és finom: óriáskürtősök a fesztiválon

Idén sem maradhat el a rendkívüli látványt biztosító óriáskürtősök megsütése.

A 230 centiméter hosszú, 45 és 80 centiméter átmérőjű óriáskürtős az összefogás, együvé tartozás szimbólumaként lesz a Kárpát-medence kürtőskalácsa.

A sepsiszentgyörgyi Oltisz Kft. több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik, már többször sütöttek ilyen hatalmas kürtőskalácsot.

Dézsi Márta tulajdonos elmondta, nagy kihívás, hogy szépen, egyenletesen tegyék rá a tésztát, hogy az ne csak látványos, de finom is legyen. Dicséret illeti a szervezőket, jegyezte meg, rámutatva, hogy a rendezvény fejlődésre ösztönzi a kürtőskalácssütőket.

Az óriás kalácshoz szimbolikusan egy-egy tarisznya liszttel járulnak hozzá a székelyföldi megyék:

Kovászna, Hargita és Maros megye, valamint a Barcaságot képviselő Brassó megye, az anyaországot pedig természetesen Háromszék testvérmegyéi jelentik. A Kárpát-medence Kürtőskalácsát szeptember 14-én, szombaton 16 órától sütik.

Évről évre egy méterrel hosszabb a Kovács Kalács rekorder kürtőse, nem véletlenül, hiszen az a cég alapításától eltelt időt is jelzi. A 2005-ben alapított farkaslaki kürtőskalácssütő vállalkozás tavaly 13 méteres kalácsával bekerült a magyar hivatalos rekordok könyvébe.

Idén fennállásuk 14. évét ünneplik, ennek megfelelően idén 14-en tekerik fel a 14 méter hosszú kürtőskalácsot, amelyet természetesen parázs felett sütnek meg. Idén is a Diószegi pékséggel közösen készítik a tésztát az óriáskürtőshöz. A 14 méter hosszú kürtőskalácsot szeptember 15-én, vasárnap 15 órától sütik.

Míg a kilencvenes évek végén az Oltisz Kft. alkalmazottai még

kézzel forgatták a kalácsokat,

ma már van olyan háromszéki vállalkozás, a Kürtős Grill, amely Mexikótól Japánig számos országba szállított családi vagy professzionális, motorizált kürtőskalácssütőket.

Fejér Béla elmondta, öt év alatt 31 országba postáztak kürtőskalácssütő berendezéseket. A fesztiválra a tombola fődíjaként egy családi kürtőskalácssütőt ajánlottak fel.

Pénteken Bye Alex és a Slepp, szombaton a Kifli zenekar, Pély Barna, valamint a Direcția 5 lép fel, vasárnap délután a Mozsikácska, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjét lehet megtekinteni, este pedig Homonyik Sándor és Vikidál Gyula jubileumi nagykoncertjére kerül sor.

A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját Kovászna Megye Tanácsa partnerségben szervezi Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, szervezők: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, az AgroSIC Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A fesztivál újdonságait a www.kurtosfeszt.ro és a https://www.facebook.com/kurtosfeszt.ro/ oldalon lehet követni.

Borítókép: maszol.ro / fotó: Vargyasi Levente

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!