Oktatás

2018.12.25. 12:24

Polgár Judit: a sakk sokoldalú készségfejlesztő eszköz

A sakk nem csupán játék és sport: lehetőségeit ezért az oktatásban is érdemes kihasználni – mondta a világ legjobb női sakkozója az M1 aktuális csatornán kedden.

Hungarian chess Olympic winner Judit Polgar answers AFP's questions during an interview with her father, the Hungarian chess teacher and educational psychologist Laszlo Polgar (Unseen) in the Urania Film Theater in Budapest, Hungary, on May 14, 2017 after a premiere of a documentary film about Polgar's family. - Laszlo Polgar is the father of the famous chess players, Polgar's sisters, Zsuzsa, Zsofia, and Judit, whom he raised to be one of the best women chess players in the world. (Photo by PETER KOHALMI / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by PETER MURPHY

A sakknagymester hangsúlyozta, hogy a sportág játékos és kreatív módon ösztönzi a gyermekeket a hasznos, más tantárgyakban és az élet számos területén is alkalmazható tudás megszerzésére. Utóbbi – tette hozzá – azért is vitathatatlan, mert a sakk találmányok létrejöttét ösztönzi, tudományos modelleket ihlet, segíti a mesterséges intelligencia fejlesztését. A gyerekeket összefüggések megértésére sarkallja, amikor megtanítja nekik, hogy a 64 mezőn minden figura egyedi értékkel bír, egymással pedig sajátos összefüggésrendszerben állnak – hangsúlyozta.

Borítókép: Polgár Judit. Forrás: AFP / Peter Kohalmi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!