ínyenc

2017.08.21. 07:00

Sajttal lesz isteni finom a besamelmártás

Az úgynevezett fehér vagy tejmártás ízlés szerint ízesíthető, így a legkülönfélébb ételeket gazdagíthatja vele.

Az alaprecept:

Keverjünk csomómentesre 50 g lisztet 50 g felolvasztott vajban, és 1-2 perc alatt melegítsük össze. Ekkor öntsünk hozzá kb. 400 ml tejet, és főzzük további 5 percig. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük frissen reszelt szerecsendióval, és már készen is van!

1. Narancsos-gyömbéres

A gyümölcsös ízű besamel igazi ínyencség. Keverjen a szószhoz reszelt narancshéjat, vagy facsarja bele a gyümölcs néhány gerezdjének levét. A fűszerek közül remekül illik hozzá a gyömbér és a sáfrány is. Szárnyas- és halételekhez ajánljuk.

2. Zöldfűszerekkel

Ha kaporral, petrezselyemlevéllel vagy turbolyával gazdagítja a fehér mártást, tegyen a besamelhez kb. 1 ek tejszínt is. Ez lágyítja az ízeket, és kiemeli a fűszerek zamatát, mint a Fanny magazinban olvasható. Ebben a formájában a friss salátákra is kanalazhat a krémes finomságból.

3. Sajttal is finom

A gouda és az ementáli ugyancsak remek aromát ad a szósznak, de szinte bármilyen karakteres ízű sajtot belecsempészhet az alapmártásba, amely így elsősorban a tésztákhoz és a karfiolos fogásokhoz passzol majd.

4. Ázsiai ízvilág

Ha a távol-kelet ízeit szeretné megidézni, az alapmártást őrölt curryvel, mandulával vagy sárgabarackkal (akár aszalttal is) tegye még finomabbá. Pulyka-vagy csirkemellből készített ételekhez nagyszerűen illik, próbálja ki bátran!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!