Konyhai praktika

2021.01.07. 09:56

Soha ne melegítse mikróban ezeket az ételeket!

Bár egészségkárosító hatásáról több cikk született már – egy részük nem feltétlenül igaz –, nem szívesen mondunk le a használatáról.

Forrás: Shutterstock

És nem is kell lemondani róla. De akadnak ételek, amelyeket soha nem kellene mikróban melegíteni írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Tojás

Az egyik legegészségesebb, legsokoldalúbb élelmiszer, remek fehérje- és ásványianyag-, vitaminforrás, a kiegyensúlyozott táplálkozás alapköve. Sokféleképpen elkészíthetjük, főzhetjük, süthetjük, egyet nem tanácsos megtennünk vele: mikróba tenni. A főtt tojás ugyanis szétrobban a mikróban, vagy ha nem is ott, röviddel azután, hogy kivettük onnan, például a tányérunkon. Igaz ez a már megfőtt és a mikróban főzött tojásokra is. Maradjunk inkább a forró víznél, biztonságosabb. Ha mindenképp ragaszkodunk a mikróhoz, pucoljuk meg a főtt tojást és vágjuk negyedekbe, mielőtt melegíteni kezdenénk!

Bolti felvágottak

Nemcsak a melegítését, de a túl gyakori fogyasztását sem javasoljuk ezeknek, hiszen sok sót, tartósítószert tartalmaznak, vagyis nem túl egészségesek. Tovább ront a helyzeten, ha mikrohullámú sütőben melegítenénk őket.

Erős paprika, csili

Nemcsak az étel állagának minőségét roncsolja a mikró, de kellemetlen élményben lehet része annak is, aki kinyitja a sütő ajtaját. Magas hő hatására a paprikában található kapszaicin felszabadul, olyan érzést keltve, mintha paprikaspray-t használtunk volna, irritálja a szemünket és a torkunkat.

Anyatej

Egyre több anya fagyasztja le az anyatejét és olvasztja fel, amikor szüksége van rá. A mikró ilyenkor kézenfekvő megoldásnak látszik, hiszen gyorsan kiolvad a tej. De veszélyes is lehet, hiszen az anyatej sem egyenletesen melegszik fel, egyes részei túl forróak lehetnek, megégethetik a baba nyelvét, száját. Ha semmi időnk nincs, tegyük az üveget inkább forró vízbe, úgy melegítsük fel a tejet, a hőmérsékletet pedig az üveg összerázása után a kézfejünkön teszteljük.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!