Gyógyulás

2018.05.07. 12:44

Speciális mozgással javítható a prosztatarákosok állapota

Kevesebb panasszal és jobb életkilátásokkal élhetnek azok a prosztatarákban szenvedő férfiak, akik rendszeresen mozognak.

Speciális gyógytornát állítottak össze a prosztatarákos betegek számára. Kapitány Zsuzsanna gyógytornász, a daganatos betegeket összefogó Gyógyulj Velünk Egyesület elnökségi tagja szerint javulnak az életkilátásai azoknak a daganatos betegeknek, akik hetente legalább háromszor-négyszer a pulzusszámot megemelő fizikai aktivitást végeznek. Emellett a szakszerű gyógytornával a kezelések mellékhatásainak egy része is éppúgy csökkenthető, mint a műtét vagy sugárkezelés miatt kialakuló vizelettartási gondok vagy erekciós problémák.

„Optimális esetben minden egyes beteggel már a műtét, a sugárkezelés vagy az onkológiai kezelések előtt foglalkozna gyógytornász, ám ennek ma sajnos kevesek részesei. A videókkal szeretnénk olyan kézzelfogható segítséget nyújtani a betegek számára, melyet otthonukban, önállóan is felhasználhatnak. A bemutatott gyakorlatok egy része szinte bárhol, észrevétlenül is elvégezhető”

– fogalmaz Kapitány Zsuzsanna.

Az ötperces videók keringésjavító, a vénás- és a nyirokrendszert támogató gyakorlatokat, a vizelettartási-, széklettartási- és ürítési képességet erősítő, illetve ezen folyamatok feletti kontroll megőrzését vagy visszaszerzését, az erekciós képesség javítását is elősegítő tornát mutatnak be, melyeket a kórházi kezelést követő időszakra ajánlanak. Fontos viszont, hogy a beteg egyeztessen a szakorvosával, gyógytornásszal, akik szakmai segítséget nyújtanak a beteg állapotának legmegfelelőbb mozgásforma kiválasztásához.

A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon évente mintegy 4500 új prosztatarákot fedeznek fel. Több mint 20 ezren élnek közöttünk, akik már szembesültek a betegséggel. Az ő életminőségük javítását tűzte ki célul a 2017-ben elindított 10 Ezer Lépés Program. A kezdeményezés a Gyógyulj Velünk Egyesület, a Magyar Rákellenes Liga, valamint urológus, onkológus szakorvosok és gyógytornász szakemberek összefogásával, a Janssen támogatásával valósul meg. A videók közreadásán túl közös figyelemfelhívó akciókkal, fővárosi és vidéki helyszíneken gyógytorna foglalkozásokkal, kiadványokkal, szakemberek továbbképzésével igyekeznek segíteni a prosztatarákkal szembesült férfiak rehabilitációját.

A videók elérhetőek a www.rakgyogyitas.hu oldalon.

Borítókép forrása: Youtube / A 10 ezer lépés program " target="_blank" rel="noopener">videója

Forrás: MTI / OS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!