Testmozgás

2018.06.18. 09:01

Sportolnánk, fogynánk, erősödnénk? A saját testünk elég hozzá!

Most van csak igazán szezonja a szabadtéri sportolásnak, és az úgynevezett felnőtt játszóterek népszerűsége nem véletlen. A kondiparkok azért is hasznosak, mert saját testsúlyos edzéseket végezhetünk, ráadásul jó levegőn vagyunk, ami sokkal jobb, mint egy edzőteremben gyúrni a verőfényes napsütés közepette.

Street workout. Kondipark. Parkourpálya. Ugyanaz, de mégsem. A CsupaSport összefoglalta, hol és hogyan mozoghatunk a szabad ég alatt, kizárólag a saját testsúlyunkat használva „kondigépként”.

Mint írják, az utóbbi években ugrásszerűen kezdett el növekedni – főleg Budapesten – a „szabadtéri edzőtermek” száma. Általában valamelyik játszótéren, parkban, futópályák közelében alakították ki ezeket. Kivitelezéstől függően a parkok dinamikus, illetve statikus gépekből állnak, no meg rengeteg rúdból, melyek elsőre kuszának tűnnek, de számos variációs lehetőséget kínálnak az edzéseket illetően. A portál minderről még egy " target="_blank" rel="noopener">videót is készített.

Természetesen a kondiparkokba vihetünk magunkkal egy-egy súlyzót, gumiszalagot, akár trx-et is, mivel több helyen van az eszköznek megfelelő állvány, azaz rengeteg lehetőségünk van a testedzésre. Több helyen ráadásul kis információs tábla mutatja meg, milyen gyakorlatokat végezhetünk és azok mely izomcsoportot segítik, ha pedig futópálya is körülöleli a parkot, akkor a kardiót is belevehetjük az edzésbe.

A legkomplexebb kondiparkoktól kezdve a pusztán korlátokból álló „felnőtt játszóterekig” sokféle szabadtéri edzőhellyel találkozhatunk. Van olyan hely is, ahol csak három gép meg egy állvány vár minket, kis fantáziával és segédeszközzel viszont itt is tökéletesen át tudjuk mozgatni az izmainkat, hiszen a fekvőtámaszhoz és a különböző guggolásokhoz, ugrálásokhoz még kondiparkra sincs szükség – írja a sportportál.

Borítókép: Wikimedia / Simongrizon / CC BY-SA 4.0

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!