Vívmány

2018.06.24. 07:18

Szaúd-Arábiában engedélyezték a nőknek az autóvezetést

Eddig börtön fenyegette a tilalom megszegőit.

Saudi Samar Al-Moqren drives her car through the streets of the Saudi capital Riyadh for the first time just after midnight, June 24, 2018, when the law allowing women to drive took effect. Saudi Arabia will allow women to drive from June 24, ending the world's only ban on female motorists, a historic reform marred by what rights groups call an expanding crackdown on activists. The move, which follows a sweeping crackdown on women activists who long opposed the ban, is part of Crown Prince Mohammed bin Salman's wide-ranging reform drive to modernise the conservative petrostate. / AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE

Szombat éjfélkor végre önállóan is autózni indulhattak Szaúd-Arábiában a nők, ekkortól lépett életbe vezetési engedélyük, illetve szűnt meg autóvezetési tilalmuk.

A nyitányról a sivatagi királyság köztévéje is beszámolt, tudatva, hogy jó pár nő rögvest élt is a lehetőséggel.

„Végre meglátogathatom a családomat anélkül, hogy meg kellene kérnem a férjemet, fuvarozzon el hozzájuk”

- mondta a dpa német hírügynökségnek egy 30 éves szaúdi asszony, aki egyelőre férje kocsijára szorul, mert még nem vett magának saját autót.

Míg más muzulmán országokban a nők szabadon vezethettek gépjárművet, Szaúd-Arábiában börtön fenyegette a tilalom megszegőit. 1990-ben aktivisták kampányt szerveztek a vezetés egyenjogúságáért, és több nő tüntetőleg autót vezetett a szaúdi fővárosban. Az eredmény az lett, hogy elveszítették állásukat és egy éven át nem utazhattak külföldre.

Tavaly azután a sivatagi királyság végre feloldotta a tilalmat, ám nem azonnal. Olyannyira komolyan vették az idei június 24-i időpontot, hogy még pár héttel ezelőtt is őrizetbe vettek a nők autóvezetésének leghangosabb szószólói közül legalább tíz embert.

A tilalom feloldása nem jár azonnal hatalmas torlódással az utakon, mivel a szaúdi nők túlnyomó többségének nincs jogosítványa, legalábbis még.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: AFP / Fayez Nureldine

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!