petíció

2018.10.09. 20:58

Szigorítanák a dohányzási törvényeket Ausztriában

Csaknem 882 ezer osztrák választópolgár írt alá egy az ausztriai éttermek és bárok dohányzásmentessé tételéről szóló hivatalos petíciót, szembemenve a kormánykoalíció által néhány hónappal ezelőtt elfogadott liberális szabályozásokkal.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a kérdés a parlament elé kerül, de annak nincs kötelezettsége konkrét lépést is tenni az ügyben.

Az osztrák Orvosi Kamara és az egyik helyi lobbicsoport által kezdeményezett petíciót a szavazókorú népesség 13,8 százaléka támogatta, ugyanakkor nem sikerült elérni a célul kitűzött 900 ezer aláírást, amivel – Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellár korábbi ígérete szerint – népszavazásra lehetett volna bocsátani a kérdést.

A petíció támogatói ettől függetlenül szigorúbb törvények bevezetésére szólítják fel az osztrák kormányt. „A dohányzásellenes törvények ma már mindenhol megkerülhetetlenek Európában” – húzták alá közleményükben a petíció kezdeményezői.

A jelenlegi törvények értelmében a nagyobb vendéglátóhelyek fenntarthatnak dohányzásra kijelölt helyiségeket, míg a kisebb éttermek és bárok egész területén szabad cigarettázni. Dohánytermékeket ugyanakkor csak 18 éven felüliek vásárolhatnak, és tilos az autóban cigarettázni, ha kiskorú is van az utastérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!