szavazási eredmény

2019.03.07. 10:55

Szigorúan büntetnék olvasóink a fecskefészkek leverőit

Legutóbbi szavazásunkban arról érdeklődtünk: vajon mit érdemelnének a fészekpusztítók? A túlnyomó többség kemény szankciókat alkalmazna az elkövetőkkel szemben.

Karancslapujtõ, 2018. április 25. Füsti fecskék (Hirundo rustica) ülnek épülõ fészkükön Karancslapujtõn 2018. április 25-én. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi idõszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelõssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építõ fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévõ természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett mûfészkek, sárgyûjtõhelyek létesítésével érhetõ el. MTI Fotó: Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az egész országot megdöbbentette az a nemrégiben nálunk is megjelent hír, amely szerint 2020-ig teljesen eltűnhetnek hazánkból a fecskék – ha nem teszünk semmit a fészekpusztítók ellen. A fecskék eltűnésének oka olyan drámaian egyszerű, hogy a legtöbben álmukban sem gondolnának rá: arról van szó, hogy sokan leverik a madarak fészkeit, mert zavarja őket a madárcsicsergés. Ez azonban meglehetősen káros tevékenység, hiszen a szakemberek szerint minden egyes magyar fecske egy kilogramm rovart eszik meg az idő alatt, míg Magyarországon van.

Mivel mára a probléma odáig fajult, hogy akár egy-kétmillió fecske is hiányozhat az országból, arról kérdeztük olvasóinkat, szerintük mit érdemelnek a fecskefészkek leverői?

A válaszadók legnépesebb tábora (46%) a szigorú büntetés mellett tette le voksát: ők pénzbírsággal és közmunkával szorítanák rá honfitársaikat a fecskebarát viselkedésre. A második legnépszerűbb válaszlehetőség hívei (21%) a „szemet szemért, fogat fogért” elv alapján azzal értenek egyet, hogy azoknak, akik leverik a fészkeket, dózerolják el a házát, hátha a fejükhöz kapnak.

[eweb-voting id="1552471"]

A retorziópártiak mellett sokan voltak olyanok is (18%), akik inkább a pozitív magatartást díjaznák. Ők a pénzbüntetés, közmunka és dózer helyett azzal értettek egyet, hogy inkább jutalmazzuk a természetvédő magatartást.

Végül, de nem utolsósorban 15 százaléknyian választották azt a kissé beletörődő, de annál bölcsebb lehetőséget, amely szerint sem büntetni, sem jutalmazni nem szükséges, hiszen majd bűnhődünk mind, ha a kártevők miatt nem lesz ennivaló. Ha a szakértők véleményét kérdezzük, azt kell mondanunk, hogy ez a tábor igazán fején találta a szöget, ugyanis ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen kémiai idegmérgeket kell majd bevetni, amelyek minden rovart, így a beporzókat is elpusztítják, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak és minket is megmérgeznek.

A fecskefészkek leverésével tehát a többség nem értett egyet. Azoknak, akiket mégis zavarna a madárcsicsergés vagy a fecskék piszka, a szakértők véleménye alapján azt javasoljuk: gondoljanak az állatok által elpusztított irdatlan mennyiségű rovarra, és helyezzenek egy egyszerű műanyag- vagy fémlapot a fészek alá, így a potyogtatás sem lesz többé probléma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!