Oktatás

2021.01.21. 15:06

Szombaton írják a diákok a középfokú felvételi vizsgákat

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat – közölte az Oktatási Hivatal. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg.

Nyolcadik osztályos diákok egységes írásbeli felvételi vizsgája az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetség Központban 2013. január 19-én.

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 62 ezren jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 8 100-an, a 8 évfolyamoson több mint 5200-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak.

Az Oktatási Hivatal kiemelte: a diákok számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10-en tartózkodhatnak. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani. A felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak ajánlott a védőmaszk viselése.

Azok a felvételizők, akik a január 23-i vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 28-i pótló írásbelin vizsgázhatnak. Idén a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 5-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám igazoltan az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. Ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer vizsgázhat.

A 2020/2021-es tanév felvételi eljárásában 535 középiskola (48 százalék) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken.

A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

Borítókép: nyolcadik osztályos diákok egységes írásbeli felvételi vizsgája az orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetség Központban 2013. január 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!