növénytippek

2018.11.29. 18:30

Tél van, hiányolja a virágokat? Segítünk!

Íme néhány szobanövény, ami egy cserépnyi tavaszt varázsol a szürke napokba.

Nem feltétlenül kell lemondanunk a színpompás virágokról a téli napokban sem, vannak ugyanis olyan növények, amelyek ebben az időszakban a legszebbek. Ehhez persze nem árt néhány betartani.

Fény és víz

Télen rövidebbek a nappalok, és ezért nem­csak mi, de a szobanövényeink is kevesebb fényt kapnak. Pláne, ha hamarabb behúzzuk a füg­gönyt, vagy leeresztjük a redőnyt a hideg miatt.A fűtés is okozhat kellemetlenséget, a túlöntö­zés pedig szintén elpusztíthatja kedvenceinket! Tapintással ellenőrizzük a cserépben lévő föld nedvességét, és csak szükség esetén locsoljunk.

Párásítás

A radiátorok hőleadása miatt ilyenkor szára­zabbá válik a lakás levegője, ami nem kedvez a növényeknek, ezért célszerű párásítani. Több­féle bevált módszer van erre, az egyik, ha a ra­diátorra párologtatót teszünk, vagy a növé­nyek földjére agyaggranulátumot szórunk. Emellett érdemes hetente többször végigper­metezni a növények leveleit egy szobai per­metezővel.

Szellőztetés

A szobanövények általában 18­-20 fok körüli hőmérsékleten érzik jól magukat. Persze té­len is kell szellőztetni otthonunkban, ám, ha kinyitjuk az ablakot, a növények könnyen hu­zatot kaphatnak. Ha növényeink az ablak kö­zelében vannak, és akár csak pár percre is, de mínusz 10 fokos hideg levegő éri őket, egy­szerűen megfáznak, mert a hirtelen hőmér­séklet­változást egyetlen növény sem viseli el. Épp ezért télen, mielőtt szellőztetni kez­dünk, vigyük a növényeket védett helyre, vagy a nagyobb példányokat takarjuk el egy kar­ton­ vagy hungarocell­lappal.

Mire figyeljünk?

A ciklámen és az azálea jól érzi magát a körülbelül 15 fokos ablakközben, a páraigényes orchideák inkább a konyhába vagy a fürdőszobába kívánkoznak.

A mikulásvirágot és a többi levéldísznövényt szabadítsuk meg a portól. Ha sörbe vagy vízzel hígított tejbe mártott puha textillel áttöröljük a leveleiket, szépen csillognak majd. A tetvek ellen enyhe kenőszappanos lemosással védekezhetünk.

Növények

A mikulásvirág – amely nem virágaival, ha­nem módosult felleveleivel gyönyörködtet – a keleti ablak közelségét kedveli, és érzékeny a huzatra. Világos, huzatmentes helyen a ka­rácsonyi kaktusz szinte mindent kibír, de az edényét nem szabad mozgatni vagy forgatni, mert akkor ledobálja a bimbóit. A mészre érzékeny azáleának felforralt, majd lehűtött vizet adjunk, és akkor ontani fogja a virágo­kat.

A levegő páratartalmát fokozó és a nö­vényeket felüdítő permetezéshez is lágy vizet használjunk, ez nem hagy csúf foltokat pél­dául a flamingóvirág és a kamélia fényes le­velein. A flamingóvirág vázában is tartós. A ciklámen a világos, egész évben szellős, de nem túl meleg helyet kedveli. Igen érzékeny a nedvességre, ezért a vizet nem a gumójára, hanem a földjére kell önteni. A lepkeorchi­deát keleti vagy nyugati ablakpárkányon vagy az ablak közvetlen közelében helyezzük el. A legfontosabb szabály, hogy keveset és rit­kán öntözzünk, továbbá a legsötétebb téli időszakban szüneteltessük a tápoldatozást.

Borítókép: Shutterstock / visivastudio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!