Elég egy szikra

2017.12.11. 15:34

Télen naponta 2-3 lakás ég ki otthoni tüzek miatt

Nem árt vigyázni, az ünnepek alatt ugyanis rengeteg minden okozhat tüzet a fűtőtestektől kezdve az adventi koszorún át egészen a csillagszóróig.

Budapest, 2010. december 15. Tűzoltók egy imitált lakószobatűz oltását végzik egy konténerben. Közös tűzmegelőzési akciót tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. A Blaha Lujza téren bemutatták az ünnepekhez kapcsolódó tűzesetek - fenyőfatűz, étolajtűz - kialakulásának körülményeit, majd a fogyasztóvédelem laboratóriumában a nem megfelelő karácsonyi lámpafüzérek és tűzoltásra alkalmatlan flakonos tűzoltó készülékek veszélyeire hívták fel a figyelmet. MTI Fotó: Lakatos Péter

Évente átlagosan hatezer lakástűzhöz riaszt­ják a tűzoltókat, naponta átlagosan tizenötször vonulnak segíteni. Ez a szám az ünnepek idején akár a duplájára is emelkedhet. Ebből sokan arra következtetnek, hogy minderről az adventi koszorú és a fenyőfa tehet, pedig évente „csak” ötven tűzeset alakul ki ezek miatt az országban.

„Az advent azonban egybeesik a fűtési időszakkal, ilyenkor télen sokkal többet vagyunk otthon – mondta a Vasárnap Reggelnek Hajdú Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. – Többet főzünk, fűtünk, és a figyelmetlenül végzett szabadidős tevékenységeink is nagyban hozzájárulnak a lakástüzek kialakulásához. Télen napi átlagban két-három lakás válik lakhatatlanná lakástűz miatt, amiben az a fájdalmas, hogy ezek az esetek megelőzhetőek lennének.

A lakástüzeket 99 százalékban emberi gondatlanság okozza.

-mondta a szóvivő.

Ne hagyjuk a mécsest a macskára!

A statisztikák szerint a nyílt láng használatából adódik a legtöbb baleset. Nemrégiben több ilyen is történt, az egyik helyen a macska rántotta le a terítővel együtt az égő mécsest az asztalról, a másik helyen a töklámpás gyulladt ki az erkélyen és terjedt át több lakásra, a harmadikon pedig a konyhában gyulladt be a zsiradék a tűzhelyen. Mindenhol kiégett a lakás, mert senki nem volt ott, amikor a balesetek megtörténtek.

„Nem úgy gondolunk a háztartásra, mint veszélyes üzemre, mindig minden rendben volt, nem történhet baj„

– így állunk hozzá. Pedig a leggyakrabban teljesen egyszerű dolgokból keletkezik a tragédia. Legtöbbször a konyhában. Alapszabály, hogy nyílt lángot rövid időre se hagyjunk őrizetlenül. Se a tűzhelyen, se egy mécsest az asztalon, se a kertben gyújtott tüzet. Ahogy az is fontos, hogy meggyőződjünk róla, rendesen eloltottuk ezeket.”

Szokott bedugva hagyni töltőt? Rosszul teszi

A lakástüzek másik nagy része elektromos eszközök meghibásodásából, zárlatból keletkezik, és a tüzelő- és fűtő­berendezések is gyakran okoznak bajt.

Hajdú Márton azt mondta: nagyon gyakori, hogy a rosszul bekötött tüzelőberendezés vagy a kémény okozza a tüzet. Ezeket fontos, hogy minden évben ellenőrizze szakember. Az is fontos, hogy az elektromos berendezéseket hozzáértővel javíttassuk, gyakori, hogy amiatt keletkezik tűz, mert zárlatot okoznak a szakszerűtlen javítgatások.

Okostelefont, tabletet, laptopot sose hagyjunk bedugva a töltőn, az akkumulátoraik veszélyesek lehetnek.

Egy poroltó készülék 4–10 ezer forintba kerül, és ha szükség van rá, ennél mindig nagyobb értéket lehet megmenteni vele, hasznos, ha beszerez egyet!

Nyugodtan, de gyorsan kell cselekedni

A tűzeseteket a legegyszerűbb kezdeti formájukban eloltani. Ha észleli a bajt, cselekedjen nyugodtan!

  • Egy gyertya vagy adventi koszorú tüzét egy pohár vízzel bárki képes eloltani.
  • Elektromos zárlatból adódó tüzet viszont nem szabad vízzel oltani. Ha tudja, áramtalanítsa a lakást, de legalább húzza ki a konnektorból az eszközt. Víz helyett használjon poroltót vagy egy nem könnyen gyulladó, nehéz ruhadarabot!
  • Tűzhelyen keletkező tűznél azonnal zárja el a tüzet egy fedővel, vagy nedves konyharuhával fedje le a lángokat!

  • Ezt tegye, ha már nagy a baj!

    Ha a tüzet nem tudja a testi épségének kockáztatása nélkül eloltani, hívja a 112-es segélyhívót! Azonnal segítsen a gyerekeknek, időseknek, magatehetetleneknek szabadba jutni!

    Csukja be az ajtókat, ablakokat, hogy csökkentse a tűz levegőellátását és ezzel a lángok terjedését. Nagy füst esetén inkább négykézláb jusson ki a levegőre, hogy minél kevesebb füstöt, mérgező gázt lélegezzen be (a füst ugyanis fölfelé száll, ezért minél lejjebb megy, annál tovább marad friss a levegő). Értesítse a tűzoltókat akkor is, ha egyedül oltotta el a tüzet, hogy ellenőrizhessék, valóban sikerült-e úgy, hogy nem gyullad újra.

    Borítókép: Tűzoltók egy általuk gyújtott tüzet oltanak, hogy felhívják a figyelmet a karácsonyfatüzek veszélyeire. MTI / Lakatos Péter

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!