Tudta-e?

2017.09.19. 12:33

Tények és tévhitek a hajról

Valóban nem tanácsos nedves hajjal ágyba bújni? A kopasz férfiak tényleg jobbak az ágyban?

A haj azok közé a dolgok közé tartozik, amelyről mindenkinek van véleménye, a millió csodaszer és praktika között azonban nem mindig könnyű kiigazodni. Melyik állítás igaz és melyik tévhit? A Fanny magazin cikke nyomán ennek jártunk utána.

A tar férfiak a legjobb udvarlók

Bár az érintettek bizonyára szívesen hallják mindezt, sajnos nem igaz az állítás. Azt, hogy ki mikor kezd el kopaszodni, feltehetően az örökletes tényezők és a tesztoszteron hormon szintje közti összefüggés befolyásolja, ám ez a potenciára nincs hatással. Azaz a kopasz férfiak szexuális étvágya semmiben sem különbözik a nagy hajjal rendelkező társaikétól! Ugyanakkor a nőkre és a férfiakra egyaránt igaz, hogy a születésük pillanatától kezdve minden egyes hajszálukban ott „ketyeg” egy program, amely egy bizonyos kortól kezdve érzékennyé teszi a hajhagymáikat a hormonális változásokra.

Naponta 50-100 hajszál

Ez az a mennyiség, amelynek elvesztése esetén még nem kell aggódni. Egy hajszál havonta átlagosan 13 mm-rel lesz hosszabb, éjjel gyorsabban nő, mint nappal, és nyáron erősebb lesz, mint télen. A legfontosabb jellemzőit 4 öröklődő tényező szabja meg: a szerkezete, a sűrűsége, a színe és az eloszlása. Az egyes megújulási folyamatokban egyszerre csak a hajszálak 15%-a vesz részt – szerencsére egyenletesen elosztva, így sosem keletkeznek kopasz foltok.

Nedves hajjal ágyba bújni

Felesleges az aggodalom, a köhögést és az orrfolyást ugyanis vírusok okozzák, a betegség kórokozói pedig a légutakat támadják, nem a fejbőrt. Jóllehet a nedves haj miatt egy ideig fázhat az ember, maga a szokás csak a frizurára nézve ártalmas...

Az utcára ugyanakkor sohasem szabad nem kellően megszárított hajjal kimenni! Ebben az esetben ugyanis nemcsak az esetleges korpásodással kell számolni – emellett egy jó kis megfázást is könnyen összeszedhet az ember.

Energia – belülről

Fehérjék, vitaminok és nyomelemek: ezek a haj építőanyagai. Ezért látszik meg rögtön a tincseken az, ha valaki például koplal.

A-vitamin: Biztosítja a szálak megfelelő ütemű növekedését, a haj selymes és fényes lesz tőle. Miben található meg? Sárgarépa, sárgabarack, paprika.

B-vitaminok: Táplálják a hajat, szabályozzák a faggyútermelést, segítenek a gyulladások kivédésében. Miben található meg? Hal, dió, hüvelyesek.

C-vitamin: Univerzális anyag a szervezet számára, segít abban, hogy a vas a hajhagymákhoz is eljusson. Miben található meg? Citrusfélék, savanyú káposzta, homoktövis.

Borítókép: Nina Buday / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!