hungarikum

2019.06.19. 21:57

Több mint 150 pálinkával neveztek az idei versenyre

A Nemzeti Pálinkakiválóság Programban idén is díjazták a legkiválóbb pálinkákat, 24 pálinkaház 157 termékével nevezett a 2019-es megmérettetésre, közülük 22 pálinkaház, 93 pálinka terméke került be a nemzeti pálinkakiválóságok sorába – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten a díjátadó rendezvényen.

Forrás: Pixabay

Zsigó Róbert felidézte, a minisztérium még 2014-ben indította el a Nemzeti Pálinkakiválósági Programot, amelynek

célja, hogy a magyarországi minőségi pálinkákat megismertesse bel- és külföldön egyaránt.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár átadja az Agrárminisztérium Pálinkája Díjat Márton Jánosnak, a Márton és Lányai Pálinkafőzde tulajdonosának a 2019. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadóján, az Országház Felsőházi üléstermében 2019. június 19-én.
Fotó: Kovács Attila / MTI

A pálinkafőzésben rejlő gazdasági potenciált mutatja, hogy

a kereskedelmi főzdék által készített párlat mennyisége 2014-ben 723 ezer hektoliterfok volt, 2017-ben viszont már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot.

Zsigó Róbert közölte, az idei programban több újdonság is volt.

Az Agrárminisztérium Pálinkája Díj, amelyet Márton János, a Márton és Lányai Pálinkafőzde tulajdonosa vehetett át.
Fotó: Kovács Attila / MTI

A versenybe a pálinkaházak minimum három, maximum kilenc féle pálinkával nevezhettek, az öt alapkategóriából (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szőlő) legalább hármat meg kellett jeleníteniük.

A díjaknál is történt változás, a minisztérium létrehozta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 című oklevelet. Az elismerést elsőként a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája érdemelte ki – mondta az államtitkár.

A pálinka az elmúlt két évtizedben megújult, ebben a folyamatban fontos szerepe volt a fogyasztói szokások átalakulása mellett a termelőknek is, akik a hagyományos (szilva, kajszi, törköly) alapanyagok mellett újakat (például feketeribizli) is kipróbáltak – tette hozzá.

A díjazottak családi fotója a díjátadón.
Fotó: Kovács Attila / MTI

A pálinka a magyar kultúra büszkesége, egy hungarikum.

„Gyümölcspárlatot bárhol készíthetnek, pálinkát azonban csak Magyarországon, csak magyar gyümölcsből”

- mondta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!