Szálló por

2021.01.19. 14:47

Több településen továbbra sem megfelelő a levegőminőség

Több településen továbbra is kedvezőtlenül alakul a levegő minősége a szálló por miatt – tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden.

Forrás: Shutterstock

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes.

Az NNK azt írta: Putnokon veszélyes, Ajkán Kazincbarcikán, Miskolcon, Nyíregyházán, Sajószentpéteren, Salgótarjánban egészségtelen a levegő minősége.

A levegőhigiénés értékelés alapján további nyolc településen Debrecenben, Hernádszurdokon, Szolnokon, Tökölön, Dorogon, Székesfehérváron, Várpalotán és Pécsen kifogásolt a levegőminőség.

A meteorológiai előrejelzés alapján a légszennyezettséget tekintve a következő napokban nem várható jelentős javulás tették hozzá.

Az NNK kiemelte: a légszennyezettség rövid távon elsősorban légúti tüneteket okoz (például köhögés, légúti irritáció, nehézlégzés), hosszú távon azonban növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Azt ajánlják: veszélyes és egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, a várandósak, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) keveset tartózkodjanak a szabadban. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, ezért nekik azt javasolják, hogy kedvezőtlen levegőminőség esetén mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszerük (például inhalátoruk). Ha pedig tüneteik súlyosbodnak, keressék fel kezelőorvosukat! javasolják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!