érdemes betartani

2020.07.25. 07:19

Többféle bajt is elkerülhetünk, ha nem eszünk késő este

A késő esti étkezés magasabb vércukor- és koleszterinszinttel párosul, ráadásul a lelassult anyagcsere miatt a bevitt kalóriából zsír lesz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Pixel-Shot

Miközben a késő esti órákban még a tévé előtt ülünk vagy dolgozunk, bizony könnyen megéhezhetünk. Persze nincs mit tenni, irány a konyha, muszáj találnunk valamit, amivel elhallgattathatjuk korgó gyomrunkat. Egy valamire azonban nem gondolunk: hogyan hat a késő esti étkezés a szervezetünkre?

A legújabb orvosi tanulmányok kimutatták, hogy a késő esti étkezés magasabb vércukor- és koleszterinszinttel párosul. Arról nem beszélve, hogy ha a szervezet nem használja fel a bevitt kalóriát, az zsírként raktározódik el. Ennek oka, hogy az emésztés és az anyagcsere is lelassul – írja az Origo.

Tehát, ha a fogyás a célunk, akkor mindenképp érdemes elkerülni a késő esti étkezéseket.

Ráadásul, ha az ember késő este még eszik, nagy a valószínűsége, hogy később alszik el, ami megzavarhatja az alvásciklusát. Többek között ez is oka lehet az éjszakai álmatlanságnak.

Az emésztés is lelassul, nem tudjuk maradéktalanul megemészteni az ételt, ami gyomorpanaszokhoz vezethet.

Így adott a kérdés: mit tehetünk, ha hosszúra nyúlik a munkanap?

Egy kiadós vacsora után már valószínűleg nincs szükségünk több ételre. Ha mégis azt érezzük, hogy majd kilyukad a gyomrunk, vagy kihagytuk a vacsorát, válasszunk rostban gazdag ételeket, és maradjunk távol a szénhidrátoktól. A rostban gazdag élelmiszerek fokozzák a teltségérzetet, ráadásul javítják az emésztést is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!