elővigyázatosság

2019.04.13. 19:11

Veszélyes lehet, ha rosszul tároljuk a rizst

Jobban járunk, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

Forrás: Shutterstock

A rizs nem kifejezetten az az étel, amit a könnyen-gyorsan romló élelmiszerek közé sorolnánk: forró vízben főzzük, viszonylag hosszan, és utána – pláne, ha natúr változatról beszélünk – pár órán át eláll a konyhapulton, majd utána napokig a hűtőben.

Ám ez közel sincs így: komoly élelmiszerbiztonsági szabályokat kell betartanunk ahhoz, hogy tegnapról maradt rizstől ne kapjunk enyhe ételmérgezést – figyelmeztet a veszélyre Brit Nemzeti Egyészségügyi Intézet cikke alapján a Mindmegette.

Természetesen a probléma nem a főtt rizs tárolásával és újrafelhasználásával van, hanem azzal, ha ezt nem megfelelően tesszük.

Azt kevesen tudják, hogy a nyers rizsszemeken gyakran megtalálható a bacillus cereus nevű baktérium, ami simán túléli a főzési procedúrát, és ha túl sokáig szobahőmérsékleten tároljuk a maradék rizst, az újra szaporodni kezdhet, és a szervezetbe jutva hányást, hasmenést okozhat.

Szerencsére nagyon egyszerűen megelőzhetőek az ilyen jellegű balesetek.

1. Főzzünk annyi rizst, amennyi biztosan elfogy.

2. Ha ez nem sikerül, vagy eleve másnapra főzzük, akkor az elkészült köretet, amint kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe, és lehetőleg másnap fogyasszuk el.

3. Újramelegítésnél ügyeljünk arra, hogy alaposan átgőzöljük mindenhol, ha mikróban melegítjük, többször forgassuk át, és tegyük vissza.

Szóval, a lényeg: az elkészült rizst ne hagyjuk egy óránál tovább a konyhapulton – ha kihűlt, irány a hűtő!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!